Da je Prigožin za kraj, ki ga je zavzel prvega, izbral Rostov na Donu, gotovo ni naključje, meni Lampreht, saj gre za mesto, ki ima v Rusiji simbolni pomen:
Da je Prigožin za kraj, ki ga je zavzel prvega, izbral Rostov na Donu, gotovo ni naključje, meni Lampreht, saj gre za mesto, ki ima v Rusiji simbolni pomen: "To je trdnjava ruske ideje, etnonima Rus." Foto: Reuters

Lampreht, poznavalec ruske vojaške politike, tudi paravojaške najemniške skupine Wagner, ki je, kot poudarja, le ena od več takih skupin, ki jih (je) podpira(l) Putinov režim, meni, da gre pri zasedbi za dejanski poskus vojaškega udara v Rusiji.

V komentarju za MMC je spomnil, da se nesoglasja med ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem in načelnikom generalštaba ruske vojske Valerijem Gerasimovom vlečejo že nekaj časa, zato ga poteza vodje Wagnerja, Jevgenija Prigožina, ne preseneča: "Očitno je Prigožin postal premočan zlasti za obrambnega ministra Šojguja, ki ga že ves čas, že zadnje pol leta, napada."

Sorodna novica Akcija Wagnerja tako naglo končana, kot se je začela. Prigožin se po dogovoru seli v Belorusijo.

Kot poudarja, je vojaška politična scena v Rusiji zelo fragmentirana, poleg Wagnerja obstaja – čeprav je to v nasprotju s tamkajšnjo zakonodajo – še kar nekaj paravojaških skupin: "Vemo, da ima Gazprom svojo paravojaško skupino, da imajo Čečeni svojo paravojaško skupino ..." Tovrstne skupine je Putinov establišment dolgo toleriral, saj so mu koristile, opomni sogovornik: "Dokler je bil Prigožin koristen bedak, dokler je opravljal umazano delo namesto njih na primer v Bahmutu, so ga pustili."

Wagner oz. Prigožin sam je, kot še poudari Lampreht, "Putinovo dete", saj je skupina nastala s podporo ruskega predsednika: "On je nastal v Putinovem režimu, v bistvu jedel s Putinove mize. Najprej drobtine, potem pa velike kose." Ali je v ozadju Prigožinovega poskusa udara zgolj osebni interes oz. maščevanje Šojguju in Gerasimovu ali pa je Prigožin lutka, v ozadju pa kdo drug vleče niti, bo pokazal čas, meni Lampreht.

Miha Lampreht velja za odličnega poznavalca Rusije in njene politike. Dopisnik v Moskvi je bil v najbolj prelomnih letih, v obdobju 1989–1996. Foto: MMC RTV SLO
Miha Lampreht velja za odličnega poznavalca Rusije in njene politike. Dopisnik v Moskvi je bil v najbolj prelomnih letih, v obdobju 1989–1996. Foto: MMC RTV SLO

Bi lahko vajeti prevzela radikalna ruska vojaška struja?

Pri tem pa opomni, da del ruskega vojaškega establišmenta meni, da je Putinova "posebna vojaška operacija", kot jo imenuje, v Ukrajini še premila, premalo okrutna in da bi morale ruske sile ukrepati s še večjo silo. Zato je prav mogoče, "da za Prigožinom stojijo tovrstni, še bolj radikalizirani krogi", kar pa gotovo ne bo prineslo ničesar dobrega. Poudarja tudi, da se vse bolj kaže, da Putin ni toliko politično priljubljen, kot kažejo uradne statistike, zato meni, da je dogajanje tudi "zelo jasen signal Putinu" in kritika njegove ošabnosti pri izgradnji obstoječe vojaškopolitične diktature: "Do nekaterih ljudi je bil (Putin, op. a.) zelo toleranten."

Pohod proti Šojguju in Gersimovu je posredno tudi "napad na celotni politični vrh, na vojaški, politični, navsezadnje tudi ustavni red", kar pa pomeni, da je to "absolutno napad tudi na Putina", še dodaja Lampreht.

Šteiner: Gre za upor med strukturami, povezanimi z vojno v Ukrajini

Dogajanje v Rusiji je za Televizijo Slovenija komentiral tudi nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner.

Kaj se sploh dogaja v Rusiji, lahko govorimo o državnem udaru?
Gre bolj za upor med strukturami, ki so povezane z ukrajinsko vojno. Verjetno bo eskaliral v spopad med regularnimi silami in plačanci. Putin v svojih odzivih do zdaj vodje Wagnerja skoraj ni omenjal. Prigožin je svojo nejevoljo izražal proti načelniku generalštaba (Valeriju Gerasimovu) in obrambnemu ministru (Sergeju Šojguju).

Gre za spopad, kdo bo več plačal za udeležbo v vojni. Plačevanje wagnerjevcev je lahko ob tem tudi zelo moteče za poklicne in obvezne pripadnike ruske vojske na ukrajinskih bojiščih.

Lahko Wagnerjeva skupina ogrozi Moskvo in varnostne razmere?
Varnostne razmere so že temeljito stresli in so do neke mere ogrožene. Glede na to, kako so wagnerjevci "razkurjeni", lahko uprizorijo tudi pohod na Moskvo. Ne verjamem sicer, da bodo prišli do Moskve, saj je od Rostova oddaljena več kot 1000 km, na poti je najmanj 30 ovir. Lahko bi sicer uporabili tudi del svojih sil iz centra v Moskvi in okolici. Vse to bo vplivalo tudi na fronto. Čez nekaj dni lahko dobimo informacije o resnih posegih na zaporoškem in donbaškem območju.

Ali Putin še obvladuje vojsko?
Menim, da. Obrambno-varnostne strukture so globoko vpete v sistem, ki ga je vzpostavljal Putin sam, in so od njega tudi zelo odvisne. Vse te strukture obdaja strah, da bo ob morebitnih radikalnih spremembah sledila lustracija, ki je v Rusiji oz. Sovjetski zvezi že znana.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner o dogajanju v Rusiji

Kaos v ruski varnostnopolitični situaciji je imel vedno daljnosežne posledice

Poznavalec ruske politike Lampreht sicer meni, da bo Prigožin hitro ustavljen: "Mislim, da so Prigožinu mogoče šteti dnevi." A v vsakem primeru dogajanje vnaša "kaos v sistem ruske varnostnopolitične situacije", kar v ruski zgodovini ni redkost: "Na prelomih letih ruske zgodovine so govorili o tako imenovani smutni, smutna vremena. To pomeni kaotično stanje, v katerem na prvi pogled ni bilo jasno, kakšne so stave in kakšni so vložki in kdo stoji za tem." Vsak tak kaos pa se je navadno končal z daljnosežnimi spremembami, opomni. Gotovo bi to dogajanje lahko radikaliziralo rusko vojaško taktiko, spodbudilo ekstreme, ki so do zdaj bili kritično nastrojeni proti vojaški akciji, ki jo izvaja Kremelj v Ukrajini, češ da je premalo radikalna, še pravi.

Celotna situacija pa seveda ta trenutek koristi le Ukrajini, ki ji notranji ruski spopad ponuja dodatne argumente oz. razloge, da "poskuša z novimi uspehi na fronti, s predikcijo, da gre za oslabljen vojaškopolitični stroj".

Del Putinove vojaške politike je bilo tudi dopuščanje paravojaških skupin, kot je Prigožinova ali čečenska. Na fotografiji obrazne maske s podobami čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, Jevgenija Prigožina in Vladimirja Putina. Foto: EPA
Del Putinove vojaške politike je bilo tudi dopuščanje paravojaških skupin, kot je Prigožinova ali čečenska. Na fotografiji obrazne maske s podobami čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, Jevgenija Prigožina in Vladimirja Putina. Foto: EPA

Žitnik: "Nobenega dvoma ni, da se bo zgodil obračun"

"Nobenega dvoma ni, da se bo zgodil obračun," pa je za TV Slovenija dejal zunanjepolitični komentator Edvard Žitnik in dodal, da si Putin (ali kateri koli drug voditelj) ne more privoščiti, da se, ko se zgodi upor v vojski, na dogajanje ne bi odzval. "Če bi wagnerjevcem uspelo, če ne bi bili kaznovani, če ne bi bili sankcionirani, bi bila vojaška in politična avtoriteta predsednika Putin zelo prizadeta, zato smo lahko prepričani, da se bo zgodil obračun," pravi.

Ne vemo pa, kakšna bo cena tega obračuna, nadaljuje Žitnik, oziroma kakšen bo odziv ruske javnosti. Obračun pa bo vplival tudi na dinamiko vojne v Ukrajini, je prepričan. "Morda bo to uvertura v novo, uspešnejšo ukrajinsko ofenzivo v prihodnjih tednih."

Komentar Edvarda Žitnika o razmerah v Rusiji
Pogovor o razmerah v Rusiji s Prebiličem in Benedejčičem