Nekatere države Huawei obtožajo povezav s kitajskimi obveščevalci. Foto: EPA
Nekatere države Huawei obtožajo povezav s kitajskimi obveščevalci. Foto: EPA

Moška zaposlena na področju telekomunikacij sta bila aretirana v torek, osumljena pa sta "delovanja za kitajske službe in v škodo Poljski", je navedel tiskovni predstavnik obveščevalnih služb Stanislaw Zaryn.

Poljski državljan Piotr D naj bi bil nekdanji agent poljske kontraobveščevalne službe, ki zdaj dela kot svetovalec za kibernetsko varnost pri poljski podružnici francoskega mobilnega operaterja Orange, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodna novica Primer Huawei: Po plačilu večmilijonske varščine Meng Vandžov na prostosti

Tiskovni predstavnik poljskih varnostnih služb je nato sporočil, da so kitajskega državljana, imenovanega Weijing W, aretirali zaradi njegovih dejavnosti, ki niso povezane s podjetjem Huawei.

Kitajska vlada je ob aretaciji kitajskega državljana izrazila zaskrbljenost in oblasti v Varšavi pozvala, naj osumljencu zagotovijo vse pravice.

Nad kitajskega telekomunikacijskega giganta Huawei se v zadnjem času zgrinjajo črni oblaki. V Kanadi so pred nekaj tedni aretirali finančno direktorico družbe Meng Vandžov, ki ji v ZDA očitajo kršenja sankcij proti Iranu.

Huawei povezan z obveščevalci?

Več držav je zaskrbljenih zaradi domnevnih povezav Huaweia s kitajskimi obveščevalnimi službami - ne samo zato, ker je ustanovitelj podjetja Ren Žengfej nekdanji uslužbenec kitajske vojske - temveč tudi zato, ker so kitajska podjetja po zakonu zavezana k "podpori, kooperaciji in sodelovanju pri delu državnih obveščevalnih služb", poroča BBC.

Nova Zelandija, Avstrija, ZDA in Japonska so zaradi varnostnih pomislekov Huaweiu prepovedale izgradnjo mobilnega omrežja naslednje generacije 5G.