Foto: Reuters Zaradi odpovedi poletov je na tleh ostalo 110.000 potnikov.
Foto: Reuters Zaradi odpovedi poletov je na tleh ostalo 110.000 potnikov.

Brezpilotni letalniki so v sredo ponoči večkrat preletavali zračni prostor nad letališčem. Pristojne službe so skušale letalnike ujeti tudi s pomočjo ostrostrelcev, velikanskih mrež in treniranih ptic plenilk, a brez uspeha. Policija je zato na pomoč poklicala britansko vojsko.

"Oborožene sile imajo vrsto edinstvenih zmogljivosti. Gre za neobičajen ukrep, vendar moramo storiti vse, da bo letališče lahko čim prej znova odprto," je za BBC namestitev vojske potrdil obrambni minister Združenega kraljestva Gavin Williamson.

Policija meni, da dejanje ni povezano s terorizmom, temveč gre za namerno povzročanje motenj v prometu z industrijskimi brezpilotnimi letalniki.

Ukinitev prepovedi nočnega letenja

Britanski minister za promet Chris Grayling je sporočil, da bo vlada začasno ukinila prepoved nočnega letenja za druga letališča po Združenem kraljestvu, da bi tako sprostili zastoj na Gatwicku.

Generalni direktor letališča Stewart Wingate je za Sky News dejal, da bo letališče "zaradi kriminalnih dejavnosti žal ostalo zaprto". EasyJet je medtem za nocoj že odpovedal vse svoje polete. Motnje bi lahko trajale tudi več dni.

Prizadetih 110.000 potnikov

Prihode številnih letal so danes preusmerili na druga letališča, med drugim na londonska Heathrow in Luton ter letališče v Manchestru, medtem ko so odhodi do preklica preloženi. Prizadetih je bilo okoli 110.000 potnikov. Na letališču Gatwick v času božično-novoletnih praznikov sicer pričakujejo rekordnih 2,9 milijona potnikov.

V Združenem kraljestvu je od konca julija prepovedano upravljanje letalnikov v krogu enega kilometra od letališča. Za ogrožanje varnosti letal z brezpilotnikom je po novi zakonodaji predvidena do petletna zaporna kazen.

Foto: Reuters Letališče Gatwick do preklica ostaja zaprto.
Foto: Reuters Letališče Gatwick do preklica ostaja zaprto.

Britanski piloti brezpilotnike redno srečujejo

Britanski piloti so v prvih 11 mesecih letošnjega leta poročali o 117 "bližnjih srečanjih" z brezpilotnimi letalniki. V celotnem letu 2017 so jih našteli 93.