Decembra je kongres stranke CDU, na katerem bodo izbirali vodstvo in ponovna izvolitev Angele Merklove pa očitno ni več samoumevna. Foto: Reuters
Decembra je kongres stranke CDU, na katerem bodo izbirali vodstvo in ponovna izvolitev Angele Merklove pa očitno ni več samoumevna. Foto: Reuters
Pozivi h glasovanju o nezaupnici kanclerki so se namreč pojavili po porazu njenega kandidata Volkerja Kauderja (desno) na glasovanju za položaj vodje poslanske skupine konservativne unije CDU/CSU. Foto: Reuters
Angela Merkel na preizkušnji
Angela Merkel izgublja moč

Pozivi h glasovanju o nezaupnici nemški kanclerki so se namreč pojavili po porazu njenega kandidata Volkerja Kauderja na glasovanju za položaj vodje poslanske skupine konservativne unije CDU/CSU. Dolgoletni zaupnik kanclerke Volker Kauder je moral namreč položaj predati Ralphu Brinkhausnu, ki je zbral 13 glasov več podpore.

"S tem je poslanska skupina pokazala, da ni več pripravljena brezpogojno slediti Merklovi, kar po mnenju mnogih pomeni začetek konca Merklove," je poročala RTV-jeva dopisnica iz Berlina Polona Fijavž.

Angela Merkel; Gre za uro demokracije
Nemška kanclerka je nepričakovani razplet označila z besedami, da gre za "uro demokracije, ki prinaša tudi poraze, in ni potrebe, da stvari olepšujemo. A še vedno bi želela, da parlamentarni skupini CDU in SCU uspešno sodelujeta in bom podpirala Ralpha Brinkahusa, kjer koli bom lahko."

V koalicijskih vrstah so sicer zagotovili nadaljnjo podporo predsednici Krščansko-demokratske unije (CDU). Tudi vodilni član socialdemokratov (SPD) v zveznem parlamentu Carsten Schneider ne vidi razloga za glasovanje v parlamentu. Ob tem je le izrazil prepričanje, da bo novi vodja poslanske skupine CDU/CSU Brinkhausen zagotovo deloval v korist stabilne vlade.

Kot je še poročala Polona Fijavž, je avtoriteta nemške kanclerke Angele Merkel močno spodkopana od znotraj, saj novi vodja strank Ralph Brinkhaus, pripada konservativnemu krilu stranke, ki denimo nasprotuje predlaganim reformam francoskega predsednika Macrona. Odločitev obeh poslanskih skupin o neizvolitvi njenega kandidata pomeni predvsem, da Merklova ne uživa več brezpogojne podpore v strankah, in nedvoumno nakazuje, da se bliža obdobje brez nje na čelu Nemčije.

Nov pretres po primeru Massn
To je le novi pretres v veliki koaliciji, potem ko so le rešili primer vodje nemških notranjih obveščevalcev Hansa-Goerga Maassna. Maassen se je v začetku meseca znašel pod plazom očitkov, ker je pod vprašaj postavil verodostojnost videoposnetka, v katerem skrajni desničarji v Chemnitzu preganjajo tujce, pa tudi zaradi svojih povezav s skrajno desno Alternativo za Nemčijo (AfD). Po številnih pozivih k razrešitvi je nemška koalicija prejšnji teden odločila, da Maassna odstavi s položaja vodje notranjih obveščevalcev in da ga premestijo na mesto državnega sekretarja na notranjem ministrstvu, kjer bi bil odgovoren za varnost.

Odločitev o premestitvi na višje in bolje plačano delovno mesto je v nemški politiki sprožila precejšnje razburjenje. Omajala je tudi zaupanje nemške javnosti v vladajočo koalicijo. V SPD-ju so nato zahtevali, da Maassen odide z novega položaja in ne napreduje. Seehofer, ki je tudi nemški notranji minister, pa je Maassna odločno podprl. Kot posebni odposlanec Maassen zdaj ne bo napredoval niti prejemal višje plače, kakor je danes zagotovila tudi Merklova.

Angela Merkel na preizkušnji
Angela Merkel izgublja moč