Breivik na sliki iz posnetka z naslovom
Breivik na sliki iz posnetka z naslovom "Templjarji 2083", ki ga je na spletni strani YouTube objavil na dan napada. Foto: EPA
Anders Behring Breivik
Breivik je dvojni napad priznal, motiva pa ni razkril, a - sodeč po njegovih zapisih na spletu - norveški analitiki menijo, da je šlo za politično motivirano dejanje. Foto: Facebook

Leta 1979 rojeni Breivik je odraščal na Norveškem, je imel dva polbrata in dve polsestri. Starša sta se ločila, ko je bil star eno leto, nato je živel z materjo, sicer medicinsko sestro. Študiral je podjetništvo, kolegi pa se ga spominjajo kot inteligentnega študenta.

Norveška
Breivik je svoje dejanje opisal kot grozljivo, a nujno potrebno. Foto: Reuters
Napadalec skoraj dve leti pripravljal načrt

Norvežan je svoje besede, zapisane v več kot 1.500 strani dolgem manifestu, ki ga je objavil na spletu, uresničil v petek, ko je najprej v Oslu razneslo bombo, ki jo je podstavil v središču mesta, dve uri pozneje pa je na otoku Utoya ustrelil več kot 80 ljudi, predvsem mladih, ki so se tam zbrali na kampu podmladka vladajoče norveške laburistične stranke. V obeh incidentih je po do zdaj znanih podatkih umrlo 92 ljudi. Zadnji vpis v besedilo je napadalec vnesel na dan napada, v petek ob 12.51.


V manifestu z naslovom "Deklaracija o neodvisnosti Evrope", ki je delno dnevnik, delno priročnik za izdelavo bomb in delno politični manifest, je predstavil svoja prepričanja in poglede, je poročala norveška televizija TV2. V njem med drugim kritizira večkulturnost in trdi, da bi bilo treba priseljence, še posebej muslimane, iz Evrope izgnati. Trdi tudi, da je del majhne skupine, ki namerava "prevzeti politični in vojaški nadzor nad državami Zahodne Evrope ter vpeljati kulturno konservativno politiko".

Breivik je napovedal izbruh vojne, ki bo ubila ali poškodovala več kot milijon ljudi. "Čas za dialog je minil. Miru smo dali priložnost. Prišel je čas za oborožen upor," je dodal. Besedilo je podpisano z imenom Andrew Berwick, kar naj bi bila angleška različica napadalčevega pravega imena Anders Breivik.

Norveška je tradicionalno odprta do priseljencev, do česar je kritična Stranka napredka, katere član je bil kratek čas tudi Breivik, ki ga norveški mediji označujejo za desničarskega skrajneža in krščanskega fundamentalista.

Thomas Hegghammer, teroristični strokovnjak z norveškega obrambnega inštituta, meni, da je manifest grozljivo podoben manifestom Osame bin Ladna in drugih voditeljev Al Kaide, le da je napisan s krščanskega, ne muslimanskega stališča. "Zdi se, da gre za poskus obratnega odsevanja Al Kaide," pravi.

Podroben opis izdelave bombe
Iz na spletu objavljenih dokumentov je razvidno, da je desničarski skrajnež in krščanski fundamentalist svoja napada načrtoval vsaj od jeseni 2009. V manifestu podrobno opisuje, kako je kupoval kemikalije, svoje poskuse izdelave eksplozivnega sredstva in prvi uspešni poskus detonacije bombe na oddaljeni lokaciji 13. junija.

Policija ne izključuje, da je imel Breivik pomagače. Ker v manifestu opisuje domnevni sestanek v Londonu leta 2002, ki naj bi se ga udeležilo devet predstavnikov osmih evropskih držav, med njimi tudi Breivik, da bi govorili o oživitvi reda templjarjev, vojaškega reda križarjev, bodo preiskovalci verjetno skušali ugotoviti, ali ti ljudje res obstajajo in ali so vedeli za načrtovanje napadov.

"Marksistični lovec"
Poleg manifesta je 32-letnik na YouTubu objavil 12-minutni videoposnetek z naslovom "Vitez templjar 2083". Na njem je videti moškega z avtomatskim orožjem, oblečenega v potapljaško obleko s priponko, na kateri piše "marksistični lovec". Med drugim je ljubitelj orožja in dvigovanja uteži v njem napovedal, da bo označen za "največjo nacistično pošast" po 2. svetovni vojni. "Preden začnemo naš križarski pohod, moramo izpolniti našo dolžnost in zdesetkati kulturni marksizem," piše pod videoposnetkom, ki ga je YouTube umaknil v soboto.

"Grozljiva, a nujno potrebna dejanja"
Po navedbah TV2 je Breivik na sobotnem zaslišanju, na katerem je priznal odgovornost za petkova napada, priznal tudi objavo besedila in posnetka na spletu. Kot je za časnik VG povedal njegov odvetnik Geir Lippestad, je Breivik na zaslišanju dejal, da so bila njegova dejanja sicer grozljiva, a nujno potrebna.

Leta 1979 rojeni Breivik je odraščal na Norveškem, je imel dva polbrata in dve polsestri. Starša sta se ločila, ko je bil star eno leto, nato je živel z materjo, sicer medicinsko sestro. Študiral je podjetništvo, kolegi pa se ga spominjajo kot inteligentnega študenta.

Napadalec skoraj dve leti pripravljal načrt