Še septembra so v ZN-u ocenili, da lakota grozi 11 milijonom ljudi, a so se razmere v zadnjem času še poslabšale, tako da zadnja ocena znaša 14 milijonov ljudi. Foto: Reuters
Še septembra so v ZN-u ocenili, da lakota grozi 11 milijonom ljudi, a so se razmere v zadnjem času še poslabšale, tako da zadnja ocena znaša 14 milijonov ljudi. Foto: Reuters
Jemen
Razmere v Jemnu so katastrofalne. Foto: Reuters

"Obstaja jasna in prisotna grožnja takojšnje in obsežne lakote," je Lowcock povedal na zasedanju Varnostnega sveta ZN-a, ki ga je Velika Britanija sklicala zaradi poslabšanja razmer v Jemnu. V državi divja vojna, v kateri se hutijevski uporniki borijo proti vladnim silam, ki jim z vojaškim posredovanjem pomaga koalicija pod vodstvom Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov. Upornike medtem podpira Iran, ki pa zanika dostavo orožja.

Lowcock se je zavzel za "humanitarno prekinitev ognja" v okolici zmogljivosti za razdeljevanje hrane in infrastrukture, kot so pristanišča, ki omogoča dostavo hrane. Humanitarno krizo poglabljajo gospodarska kriza in spopadi okoli ključnega pristanišča Hudeida. Jemen je že prej uvažal 90 odstotkov hrane.

"Strani v konfliktu še naprej kršijo mednarodno humanitarno pravo," je poudaril, pri čemer je kot primere navedel napade na skladišča s hrano in bolnišnice. Dejal je, da ZN trenutno usklajuje dostavo pomoči okoli osmim milijonom ljudi v Jemnu.

V zadnjem mesecu dodatno poslabšanje
ZN je v zadnjih mesecih že večkrat posvaril pred lakoto, ki grozi Jemnu. Še septembra so ocenili, da lakota grozi 11 milijonom ljudi, a so se razmere v zadnjem času še poslabšale, tako da zadnja ocena znaša 14 milijonov ljudi, kar je skoraj polovica vsega prebivalstva, je še povedal Lowcock.

Stopnja katastrofe v Jemnu je po besedah Lowcocka "šokantna". V zadnjih 20 letih sta bili na svetu razglašeni le dve lakoti, in sicer v Somaliji leta 2011 in v Južnem Sudanu lani.

Uporniki so konec leta 2014 prevzeli nadzor nad jemenskim glavnim mestom Sana in nekaterimi drugimi deli države. Konflikt se je zaostril, ko je Savdska Arabija z drugimi sunitskimi zaveznicami v letu 2015 začela letalske napade, s čimer je želela ustaviti napredovanje upornikov proti pristanišču Aden na jugu države, kjer ima vlada začasni sedež. Od leta 2015 je bilo ubitih več kot 10.000 ljudi.