Večina Palestincev v Gazi je razseljenih zaradi nenehnih izraelskih napadov. Foto: Reuters
Večina Palestincev v Gazi je razseljenih zaradi nenehnih izraelskih napadov. Foto: Reuters

Čeprav Washington, ki je najtesnejši zaveznik Izraela, podpira rešitev dveh držav, pa temu načrtu nasprotuje izraelski premier, ki je v četrtek jasno povedal, da nasprotuje ustanovitvi palestinske države v sklopu kakršnega koli povojnega načrta.

“Po katerem koli scenariju Izrael potrebuje varnostni nadzor nad celotnim ozemljem zahodno od Jordanije, Izrael od reke do morja. In to pač ne sovpada z idejo suverene palestinske države. Kaj češ,” je dejal na novinarski konferenci.

Po besedah Netanjahuja neobstoj palestinske države v preteklih letih ni bil ovira za normalizacijo odnosov z arabskimi državami.

Za rešitev dveh držav se sicer poleg ZDA zavzema vse več zahodnih držav, vendar pa po besedah Netanjahuja temu nasprotuje večina Izraelcev in nihče, niti Washington, jih ne more prisiliti v realnost, ki bi ogrozila državo Izrael.

EU zaradi financiranja Hamasa uvedel sankcije proti šestim posameznikom

Evropska unija je proti vidnejšemu članu političnega krila palestinskega gibanja Hamas Musi Dudin in še petim posameznikom iz Libanona, Sudana in Jordanije uvedla sankcije zaradi financiranja Hamasa. Zamrznili so jim premoženje v EU-ju in jim prepovedali vstop na ozemlje Unije.

Svet EU-ja je tudi vzpostavil poseben okvir omejevalnih ukrepov, ki bo EU-ju omogočil, da hitro ukrepa proti vsem posameznikom in subjektom, ki podpirajo, spodbujajo, načrtujejo ali kakor koli omogočajo nasilna dejanja Hamasa in palestinskega oboroženega gibanja Islamski džihad.

"Predsednik vlade mora biti sposoben reči ne našim prijateljem," je dejal izraelski premier in napovedal, da bo vojna med Izraelom in Hamasom trajala še dolgo.

Na izjave Netanjahuja so se že odzvali v Washingtonu, kjer menijo, da je ustanovitev palestinske države edini način za zagotovitev dolgoročne varnosti Izraela.

Tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby je sporočil, da Washington in Izrael očitno na to vprašanje gledata drugače, medtem ko je svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Jake Sullivan dejal, da si administracija predsednika Joeja Bidna ne bo prenehala prizadevati za rešitev dveh držav.

"ZDA ponujajo priložnost Izraelu"

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller je dejal, da ima Izrael prav zdaj priložnost, ko so mu države v regiji pripravljene ponuditi varnostna zagotovila.

"Toda ni načina za rešitev dolgoročnih izzivov pri zagotavljanju trajne varnosti in ni načina za rešitev kratkoročnih izzivov ponovne obnove Gaze, vzpostavitve upravljanja v Gazi ter zagotavljanja varnosti za Gazo brez ustanovitve palestinske države," je dejal Miller.

Vseeno je Miller zatrdil, da ameriška podpora Izraelu ostaja neomajna. "Ne gre za to, da bi ZDA izvajale pritisk. Gre za to, da ZDA ponujajo priložnost, ki je na voljo," je pojasnil.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v sredo v Davosu pozval k "poti do palestinske države". "Brez tega ne boste dosegli prave varnosti, ki jo potrebujete," je sporočil izraelskim oblastem.

Na svoji četrti poti po Bližnjem vzhodu po napadu palestinskega gibanja Hamas 7. oktobra na Izrael je Blinken med postankom v Izraelu tamkajšnjim voditeljem dejal, da so države v soseščini pripravljene pomagati pri obnovi Gaze po vojni in nadaljevati gospodarsko sodelovanje z Izraelom, a le če bo ta privolil v ustanovitev palestinske države.

Netanjahu zavrača rešitev dveh držav

ZN: Na tisoče zaprtih Palestincev verjetno podvrženih pretepanju in mučenju

Iz ZN-a pa so sporočili, da so izraelske sile od začetka ofenzive v Gazi verjetno priprle na tisoče prebivalcev te palestinske enklave. Z več izpuščenimi zaporniki je govoril predstavnik urada ZN-a za človekove pravice na palestinskih ozemljih Ajith Sunghay, ki med drugim poroča o primerih nečloveškega ravnanja in mučenja.

Sunghay se je srečal z več izpuščenimi palestinskimi zaporniki, ki so opisali, kako so jih izraelske sile v Gazi pridržale in jih na neznanih lokacijah zadrževale do 55 dni. Nekaterim med njimi so zavezali oči, jih pretepali in na koncu izpustili brez oblačil, imeli so zgolj plenice, je povedal Sunghay.

"Povedali so, da so jih pretepali, poniževali, izpostavljeni so bili slabemu ravnanju in mučenju. Nekateri so dejali, da so imeli po več dni skupaj prevezane oči. Eden od izpuščenih zapornikov je povedal tudi, da se je v 55 dneh pripora lahko le enkrat stuširal," je opisal predstavnik ZN-a.

Sunghay je dejal še, da se njihova pričevanja ujemajo s poročili o obsežnem pridržanju Palestincev, ki jih je prejel urad ZN-a za človekove pravice. Po podatkih ZN-a so številni palestinski civilisti pridržani v tajnosti in pogosto podvrženi slabemu ravnanju, nimajo dostopa do svojih družin, odvetnikov ali učinkovite sodne zaščite.

Predstavnik ZN-a je pojasnil, da ne more navesti natančnega števila pridržanih, po njegovih besedah pa naj bi jih bilo več tisoč. Poudaril je, da je Izrael dolžan zagotoviti, da se z vsemi pridržanimi ravna v skladu z mednarodnim pravom in ob spoštovanju človekovih pravic.

Izraelske sile medtem zanikajo obtožbe in se branijo z argumentom, da so pridržali in zaslišali zgolj posameznike, osumljene terorističnih dejavnosti. Trdijo, da zapornike obravnavajo v skladu z mednarodnim pravom. Pojasnili so še, da morajo osumljencem pogosto odvzeti oblačila, da bi jih preiskali, saj bi lahko pod obleko skrivali orožje ali bombe.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

ZN: Zaradi uničenja v Gazi bo izgubljena celotna generacija

Iz ZN-a pa prihajajo tudi svarila o daljnosežnih posledicah izraelske operacije v Gazi. Ta teden je univerza Al Israa postala zadnje večje javno poslopje v Gazi, ki je izginila iz zemljevida – izraelske sile so jo povsem uničile in razstrelile, potem ko naj bi jim več tednov služila za vojaško oporišče, poroča BBC.

Vojna v Gazi je zahtevala rekordno število civilnih žrtev, ampak uničena je tudi večina javnih stavb in ustanov, pa tudi stanovanjskih poslopij. Višji predstavnik ZN-a je za BBC povedal, da se boji, da bo popolno uničenje vodilo v "izgubljeno generacijo" mladih.

Po zadnjih podatkih ZN-a je bilo v Gazi uničenih ali huje poškodovanih najmanj 60 odstotkov domov, huje poškodovanih pa je tudi 90 odstotkov šol.

Spor med ZDA in Izraelom glede palestinske države

Bombardiranje Gaze se nadaljuje

Izraelska vojska nadaljuje intenzivno bombardiranje Gaze, kjer je bilo ponoči ubitih več deset ljudi. Spopadi med izraelskimi silami in borci palestinskega gibanja Hamas so zlasti intenzivni v mestu Han Junis na jugu Gaze.

Priče so zgodaj davi poročale o silovitem obstreljevanju in zračnih napadih izraelskih sil v mestu Han Junis, kjer se po navedbah Izraela skrivajo številni člani vodstva gibanja Hamas.

V zadnjih tednih večina spopadov in zračnih napadov poteka na jugu Gaze, vendar izraelska vojska trdi, da se z napadi izoliranih skupin Hamasovih borcev še vedno spoprijema tudi na severu, kjer so izraelske zračne in kopenske sile "ubile več teroristov".

Med njimi naj bi bil tudi Wael Abu Fanuna, eden od visokih predstavnikov palestinske veje oboroženega gibanja Islamski džihad, ki je bil po navedbah izraelske vojske v četrtek ubit v zračnem napadu.

Izraelska vojska ob tem še naprej napada bolnišnice – obstreljevali so bolnišnico Amal v Han Junisu, iz bližnje bolnišnice Naser pa je zaradi napadov zbežalo na tisoče ljudi. Najmanj 15 ljudi je bilo ubitih tudi v napadu na stanovanjsko stavbo v bližini bolnišnice Šifa v mestu Gaza.

Razmere v Gazi ostajajo nevzdržne, poroča katarska televizija Al Džazira. Poleg katastrofalnih humanitarnih razmer so v oblegani palestinski enklavi že sedem dni prekinjene skoraj vse povezave z zunanjim svetom, kar je najdaljši neprekinjen izpad komunikacij od 7. oktobra, ko so izbruhnili spopadi med izraelskimi silami in Hamasom.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo danes v izraelskih napadih skupno ubitih več kot 100 ljudi, število mrtvih in ranjenih pa vztrajno narašča. Izraelske sile so od 7. oktobra skupno ubile 24.762 Palestincev, večinoma žensk in otrok, še najmanj 62.108 pa je ranjenih.

Poziv Društva novinarjev Slovenije

Društvo novinarjev Slovenije je sporočilo, da se pridružuje številnim pozivom in opozorilom mednarodnih stanovskih organizacij, da novinarji ne smejo biti tarče v vojnih spopadih. V napadih, ki sledijo napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, je bilo do 17. januarja 2024 v Gazi in ob izraelsko-libanonski meji ubitih 83 novinarjev (76 Palestincev, štirje Izraelci in trije Libanonci). 16 novinarjev je poškodovanih, trije so pogrešani, 25 je bilo aretiranih.

Ob tem so enako zastrašujoči podatki, da je bilo v izraelskih napadih na Gazo ubitih že več kot 24.000 ljudi, večinoma žensk in otrok, več kot 60.000 je ranjenih, med njimi so številni pohabljeni, tudi ogromno otrok. Te dni je Gazo zapustil vodja dopisništva Al Džazire, novinar in urednik Vael Al Dahduh, ki je v izraelskih napadih izgubil ženo, hčer, sina, vnuka ter novinarskega kolega, snemalca Samerja Abuja Dakko, sam je bil ranjen. Al Dahduh je kljub temu vzorno nadaljeval svoje delo in mednarodno javnost obveščal o katastrofalnih razmerah v Gazi.

Novinarji, medijski delavci in njihovi sodelavci v Gazi so ključnega pomena za dotok novic in informacij o nečloveških razmerah, poleg tega pa so pomembne priče vojnih in drugih zločinov ter posledično igrajo ključno vlogo tudi pri zbiranju dokazov, tudi za Mednarodno kazensko sodišče. Novinarji, ki delujejo v vojnih razmerah, zato potrebujejo vso podporo, pomoč in solidarnost, je še sporočil DNS.