ZDA so že več let vojaško prisotne v Jordaniji, kjer vsako leto izvajajo skupne vojaške vaje. Foto: Reuters
ZDA so že več let vojaško prisotne v Jordaniji, kjer vsako leto izvajajo skupne vojaške vaje. Foto: Reuters

Napoved napadov je sledila večdnevnemu ugibanju, kako se bodo ZDA odzvale za sobotne napade proiranskih milic v Jordaniji, kjer so bili v napadu brezpilotnega letala ubiti trije pripadniki ameriške vojske.

Washington namerava napasti cilje v Siriji in Iraku, vendar se bo izogibal napadom na ozemlju Irana. ZDA imajo v Siriji 900 vojakov, v Iraku pa 2500, v obeh državah delujejo oborožene skupine, ki jih podpira Iran.

Washington je prepričan, da je sobotne napade v Jordaniji na meji s Sirijo izvedla proiranska oborožena skupina Kataib Hezbolah iz Iraka. Skupina je v sredo sporočila, da bo prekinila napade proti ameriškim silam, da ne bi "osramotili iraške vlade".

Ameriška obveščevalna služba naj bi menila, da je bil brezpilotni letalnik iranske izdelave, a je Iran medtem zanikal kakršno koli vlogo pri napadu ameriško oporišče, v katerem je bilo ranjenih 41 ameriških vojakov.

ZDA čakajo na dobro vidljivost

Ameriška televizija CBS poroča, da se je predsednik Joe Biden odločil, kako bodo na napade odgovorile ZDA, vendar ni navedel podrobnosti. Biden je bil pod velikim pritiskom republikancev, da se mora odzvati z napadi na cilje v Iranu, a ne želi vojne z Iranom ali stopnjevanja napetosti v regiji.

Na novinarski konferenci je ameriški obrambni minister Lloyd Austin dejal, da ZDA "ne bodo tolerirale napadov na ameriške vojake". "Naredili bomo vse, da ubranimo ZDA, naše interese in naše ljudi," je dejal. "Odzvali se bomo, kjer, koder in kakor bomo hoteli."

Po poročanju CBS-a so ameriški uradniki navedli, da bo imela pri napadih pomembno vlogo dobra vidljivost, saj se želi Washington izogniti civilnim žrtvam.

Odkar je Izrael 7. oktobra začel ofenzivo v Gazi, je v več državah Bližnjega vzhoda, kjer delujejo oborožene skupine, povezane z Iranom, izbruhnilo nasilje.

Ameriška televizijska mreža CNN je ta teden poročala, da je po mnenju ameriških uradnikov iranska vlada vse bolj zaskrbljena zaradi dejanj proiranskih skupin v regiji, ki so od oktobra izvedle več kot 160 napadov na ameriške sile. Iranska revolucionarna garda naj bi tudi umikala svoje vojake iz Sirije, potem ko je bilo v izraelskih napadih ubitih več njenih pripadnikov.

Teheran je dejal, da se bo odzval na napade na svoje ozemlje, državljane ali interese v tujini.