Razmere v bolnišnici Al Aksa so kaotične. Foto: Reuters
Razmere v bolnišnici Al Aksa so kaotične. Foto: Reuters

Ghebreyesus je navedel direktorja bolnišnice na udaru izraelskih sil, ki je dejal, da je bilo "več kot 600 bolnikov in zdravstvenih delavcev" bolnišnico "prisiljenih zapustiti".

Vodja WHO-ja je poročilo vodstva bolnišnice označil za "skrb vzbujajoče", storitve te bolnišnice pa za "ključne". Ekipa WHO-ja, ki je bolnišnico obiskala dan pred izdajo izraelskega ukaza o evakuaciji, je po njegovih besedah tamkajšnje razmere opisala kot "kaotične", bolnike obravnavajo kar na tleh, prekritih s krvjo. Bolnišnica je v preteklih tednih prejemala 150 do 200 ranjenih ljudi dnevno.

Kot je poročala Al Džazira, je zaradi izraelskega bombardiranja v zadnjih dveh dneh iz bolnišnice Al Aksa svoje osebje umaknilo več človekoljubnih organizacij, kot so Zdravstvena pomoč za Palestince (MAP), Mednarodni odbor za reševanje (IRC) in Zdravniki brez meja (MSF).

Koordinatorica MSF-ja Carolina Lopez je dejala, da je v petek naboj prebil zid oddelka za intenzivno nego ter so napadi brezpilotnih letal in ostrostrelcev potekali le nekaj sto metrov od bolnišnice.

WHO je moral zaradi pomanjkanja varnostnih zagotovil preklicati misijo, predvideno za nedeljo, v okviru katere bi petim bolnišnicam v Gazi dobavili nujno potrebne zdravstvene potrebščine. "Prelivanje krvi v Gazi se mora končati", je dejal Ghebreyesus.

Izrael krepi napade na jug Gaze

V zadnjih 24 urah ubitih 73 ljudi

Zdravstveno ministrstvo v Gazi medtem sporoča, da je bilo tam v zadnjih 24 urah v izraelskih napadih ubitih 73 Palestincev, 99 je ranjenih.

"Zbudim se v upanju, da je šlo za nočno moro, ki je minila, a to je resničnost," je dejal 51-letni prebivalec Gaze Nabil Fati. Dejal je, da sta bila uničena njegov dom in dom njegovega sina, ubitih pa je bilo 20 članov njegove družine. "Ne vem, kam bomo šli, tudi če preživimo," je dodal.

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo med 5. in 7. januarjem ubitih 225 ljudi, še 296 je bilo ranjenih. Skupno je izraelska vojska v Gazi od 7. oktobra ubila več kot 22.800 Palestincev, večinoma otrok, žensk in starejših, več kot 58.000 je ranjenih, številni, tudi otroci, so pohabljeni.

220 napadov na poslopja UNRWA

Agencija ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je dejala, da so bile od začetka vojne njena poslopja 220-krat tarče napadov, pri čemer je šlo v 63 primerih za neposredne zadetke.

Poslopja ZN-a so bila tarče napadov, medtem ko se je vanje zateklo 1,4 milijona Palestincev, še pol milijona pa jih živi v okolici teh objektov.

Delujočih je le pet od 22 zdravstvenih centrov UNRWA v osrednjem in južnem delu Gaze. Izraelska vojska je od 7. oktobra ubila tudi 146 pripadnikov osebja omenjene agencije.

Al Džazira medtem poroča o napadu okoli 700 metrov od Kuvajtske bolnišnice v mestu Rafa na jugu Gaze. Tarča brezpilotnega letala je bil avtomobil s tremi potniki. Avtomobil je bil napaden pred vhodom v stanovanjsko stavbo. Očividci pravijo, da so bili ubiti ljudje civilisti.

V treh mesecih ubitih več kot 22.800 Palestincev