Požar na ladji True Confidence. Foto: Reuters
Požar na ladji True Confidence. Foto: Reuters

Hutijevci so prevzeli odgovornost za napad, ki se je zgodil 50 navtičnih milj od jemenskega pristanišča Aden. V napadu je zagorela ladja Pristna samozavest (True Confidence), ki je bila v lasti Grčije in je plula pod zastavo Barbadosa.

Vojaški predstavnik hutijevcev Jaja Sari je dejal, da so v Adenskem zalivu z raketami napadli ladjo, pri čemer je izbruhnil požar. Sari je dodal, da posadka ladje ni upoštevala njihovih predhodnih opozorilnih sporočil.

Ameriško centralno poveljstvo je sporočilo, da so v napadu umrli trije člani posadke, še štirje so ranjeni. "Ti nepremišljeni napadi hutijevcev motijo svetovno trgovino, zdaj pa so zahtevali tudi življenja pomorščakov," so zapisali na družbenih omrežjih. Na krovu ladje je bilo sicer 20 mornarjev in trije oboroženi stražarji.

Hutijevci že od novembra napadajo ladje v Rdečem morju v vojaški kampanji, za katero trdijo, da je izraz solidarnosti s Palestinci med vojno v Gazi.

Grški upravitelji ladje so pred tem sporočili, da je raketa zadela ladjo 50 navtičnih milj jugozahodno od jemenskega pristanišča Aden. Tudi britanska agencija za pomorsko varnost je potrdila, da je prejela vest o incidentu in dodala, da je posadka plovilo zapustila in da to "ni več pod nadzorom".

Stephen Cotton, generalni sekretar Mednarodne federacije delavcev v prometu (ITF), vodilnega sindikata pomorščakov, je pozval k nujnemu ukrepanju in zaščiti njihovih članov. "Mednarodno skupnost in pomorsko panogo smo dosledno opozarjali na vse večja tveganja, s katerimi se spoprijemajo pomorščaki v Adenskem zalivu in Rdečem morju," je dejal Cotton.

Napadi hutijevcev zahtevali prve smrtne žrtve

Povračilni napadi ameriške vojske

Po napadu na ladjo je hutijevska televizija Al Masira poročala, da so ameriške sile izvedle dva zračna napada, v katerih so zadele mednarodno letališče in pristanišče Hudajda, ki je pod nadzorom upornikov.

Zračni posnetek potopljene ladje Rubymar. Foto: Reuters
Zračni posnetek potopljene ladje Rubymar. Foto: Reuters

Pred štirimi dnevi je zaradi napadov hutijevcev potonila ladja za prevoz razsutega tovora Rubymar, ki je bila v lasti Velike Britanije. Ladja je pred tem dva tedna plula s hudimi poškodbami zaradi raketnega napada. Posadko so uspešno evakuirali.

Napadi hutijevcev so vznemirili svetovni ladijski promet, zaradi česar so številni prevozniki preusmerili svoje ladje na daljšo in dražjo pot okoli Afrike. Stroški zavarovanja sedemdnevnega potovanja po Rdečem morju so se povečali za več sto tisoč dolarjev.

Kljub hutijevskim trditvam, da bodo napadali le plovila, ki so povezana z Združenim kraljestvom, ZDA in Izraelom, viri pravijo, da bi lahko bile ogrožene vse ladje. Lastniki ladje, podjetji iz Grčije in Liberije, so sporočili, da ladja ni imela nikakršnih povezav z ZDA.