Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hezbolah je sporočil, da je izstrelil "več deset raket" na mesto Kirjat Šmona v severnem Izraelu, s čimer se je maščeval za smrt desetih civilistov, ki so bili ubiti v dveh izraelskih napadih na jugu Libanona.

Združeni narodi so pozvali k zaustavitvi konflikta, saj gre za "nevarno stopnjevanje" širšega spopada med Izraelom in Hezbolahom.

Izraelska vojska je sporočila, da je v "natančnem zračnem napadu" v Nebatiehu ubila poveljnika elitne enote Radvan, Muhamada Al Debsa, njegovega poveljnika in še enega operativca, pri čemer ni omenila žrtev med civilisti.

V izraelskem napadu na večnadstropno stavbo pozno v sredo je umrlo sedem civilistov, med mrtvimi so bili trije otroci, so sporočili libanonski viri.

Stopnjevanje spopadov

Foto: AP
Foto: AP

V napadu dan prej so bili v vasi Al Savana v raketnem napadu ubiti ženska in dva otroka, ki so jih pokopali v četrtek. "Sovražnik bo plačal za te zločine," je na pogrebu dejal politik Hezbolaha Hasan Fadlalah in dejal, da ima Hezbolah "legitimno pravico braniti svoje ljudi".

Po mnenju vira, ki je seznanjen s Hezbolahom, napad sicer stopnjuje konflikt, vendar je bil še vedno v okviru nepisanih "pravil delovanja", po katerih je večina nasilja omejena na bližino meje.

Mohanad Hage Ali iz bližnjevzhodnega centra Carnegie s sedežem v Bejrutu je dejal, da Izrael "preskuša meje" pravil bojevanja, ki jih Hezbolah skuša "čim bolj omejiti".

Obe strani sta izjavili, da si ne želita vojne. Izrael je v sredo sporočil, da se je odzval na raketno obstreljevanje iz Libanona na mesto Safed, 15 kilometrov od meje, v njem je bil ubit eden in ranjenih osem vojakov. Hezbolah ni prevzel odgovornosti za napad.

Izrael sicer pravi, da je zadel več ciljev Hezbolaha na jugu Libanona. Napadi na gosto poseljena območja daleč od meje, kot je bil napad na Nebatieh v sredo, veljajo za redke.

Tiskovni predstavnik mirovnih sil ZN-a v Libanonu (UNIFIL) Andrea Tenenti je sporočil, da so opazili "skrb vzbujajočo spremembo v izmenjavi ognja, vključno z napadi na območja daleč od 'modre črte'" – trenutne razmejitvene črte na Golanski planoti med Izraelom in Libanonom.

Hezbolah skoraj vsak dan od začetka vojne v Gazi napada izraelske cilje na meji. Prav tako je poudaril, da bo napade končal, ko bo Izrael ustavil ofenzivo v Gazi, kjer je bilo po podatkih zdravstvenega ministrstva ubitih več kot 28.000 ljudi.

Tiskovni predstavnik izraelske vlade Avi Himan je sporočil, da je izraelsko "sporočilo Hezbolahu vedno bilo: ne preskušajte nas. Kot je dejal obrambni minister Galant na začetku vojne, bomo v Libanonu kopirali to, kar smo Hamasu storili v Gazi".

V Libanonu je bilo doslej ubitih več kot 2000 ljudi, od tega več kot 170 borcev Hezbolaha, približno deset izraelskih vojakov in pet izraelskih civilistov, na obeh straneh pa je razseljenih več kot deset tisoč ljudi.