Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Ni še konec. Nameravamo izvesti dodatne napade in sprejeti dodatne ukrepe, s katerimi bomo dali jasno sporočilo, da se bodo ZDA odločno odzvale, če bodo ameriške sile napadene in če bodo Američani ubiti," je za televizijo NBC dejal ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. Ni pa hotel govoriti o tem, ali načrtujejo tudi napade na cilje v Iranu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za televizijo ABC pa je Sullivan dejal, da je cilj napadov skupinam onemogočiti, da bi napadale ameriške sile.

Na vprašanje o civilnih žrtvah ameriških napadov je odvrnil, da jih ne more potrditi, so pa cilji, ki so jih napadli, po njegovih besedah povsem legitimni.

Na vprašanje, ali ZDA izključujejo neposredne napade na Iran, je svetovalec za nacionalno varnost odgovoril: "Ne bom na televiziji govoril o tem, kaj je oziroma česa ni na mizi. Če se bodo odločili neposredno odgovoriti ZDA, pa bodo z naše strani dobili hiter in odločen odgovor."

Napadi na cilje v Jemnu

ZDA in Združeno kraljestvo so izvedli nove napade na cilje v Jemnu. V soboto so bombardirali najmanj 30 tarč hutijevcev, ki ovirajo ladijski promet v Rdečem morju.

"Koalicijske sile so napadle 13 krajev, v katerih imajo hutijevci nameščeno orožje, raketne sisteme, radarje in sisteme protizračne obrambe," je dejal ameriški obrambni minister Lloyd Austin, ki je še dejal, da novi napadi "pošiljajo jasno sporočilo hutijevcem, da bodo še naprej trpeli posledice, če ne bodo končali nezakonitih napadov na mednarodno plovbo in ladje", poroča Guardian.

Napad je potrdila tudi britanska vojska, ki je sporočila, da so britanska letala napadla dva nadzorna centra za izvajanje napadov in prepoznavo brezpilotnih letalnikov.

ZDA in Združeno kraljestvo so napade izvedli z letali F/A-18 in typhoon ter raketami tomahawk, izstreljenimi z ladij v Rdečem morju.

Iz glavnega mesta Jemna Sane prihajajo posnetki, na katerih se vidijo in slišijo eksplozije. Prebivalci so dejali, da so odjeknile v bližini predsedniškega kompleksa. O napadih poročajo tudi iz provinc Al Bajda, Damar, Hadža, Hodejda in Taiza.

To je tretji skupni napad ameriških in britanskih sil na položaje hutijevcev, ki pa so poudarili, da ne bodo nehali napadati ladij v Rdečem morju.

V petek so ameriške sile sestrelile sedem brezpilotnih letalnikov, izstreljenih z območja Jemna pod nadzorom hutijevcev nad Rdeče morje, uničile pa so tudi štiri letalnike, ki naj bi bili pripravljeni za izstrelitev.

Nekaj ur pred sobotnim napadom je ameriška vojska uničila tudi šest protiladijskih manevrirnih raket.

Izstrelitev rakete z ladje. Foto: Reuters
Izstrelitev rakete z ladje. Foto: Reuters

Napadi v Jemnu sledijo ameriškim napadom v Iraku in Siriji, katerih cilji so bili položaji oboroženih skupin, ki uživajo podporo Irana, in iranske revolucionarne garde. Ti napadi so bili maščevanje za napad na ameriško oporišče na jordansko-sirski meji, v katerem so bili ubiti trije ameriški vojaki.

ZDA so opozorile, da njihov vojaški odziv ne bo omejen na eno noč, eno skupino ali eno tarčo. Medtem ko ni znakov, da bi bili hutijevci odgovorni za napad na oporišče v Jordaniji, so ti eni največjih nasprotnikov ZDA in Izraela po 7. oktobru, ko je po vdoru Hamasa na jug Izraela ta začel uničevati Gazo.

Ameriška in britanska vojska sta spet napadli hutijevce v Jemnu,

Hutijevci zahtevajo konec "genocida" v Gazi

Predstavnik hutijevcev Mohamed Al Bukaiti je dejal, da se bodo "vojaške operacije zoper Izrael nadaljevale, dokler zločini genocida v Gazi ne bodo ustavljeni, obleganje njenih prebivalcev končano, ne glede na to, koliko bodo morali za to žrtvovati". Kot je dodal, "ameriško-britanska agresija zoper Jemen ne bo ostala brez odziva".

Napadi v Jemnu naj bi bili širše sporočilo Iranu, da je v očeh Washingtona odgovoren za oboroževanje, financiranje in urjenje več oboroženih skupin, od Hezbolaha v Libanonu do Hamasa v Gazi in hutijevcev v Jemnu.