V Gazi, ki je pod izraelsko okupacijo od leta 1967, živi 2,3 milijona ljudi, od tega okoli milijon otrok. Foto: Reuters
V Gazi, ki je pod izraelsko okupacijo od leta 1967, živi 2,3 milijona ljudi, od tega okoli milijon otrok. Foto: Reuters

Otroci v Gazi "trpijo neizrekljive grozote, vključno s poškodbami, ki spremenijo njihovo življenje, z opeklinami, boleznimi, nezadostno zdravstveno oskrbo in izgubo staršev in drugih bližnjih", piše v poročilu.

Od 7. oktobra je bilo v Gazi ranjenih okoli 60.000 ljudi, tudi več tisoč otrok, pri čemer jih je, kot pravo poročilo, najmanj 1000 izgubilo eno ali obe nogi. Številne amputacije opravljajo brez anestezije, saj Izrael ne dovoli dobave medicinske pomoči v Gazo.

Sorodna novica Južna Afrika na Meddržavnem sodišču Izrael obtožila genocida in apartheida v Gazi

ZN: Izrael onemogoča dostop pomoči

Urad ZN-a za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) je medtem v svojem zadnjem poročilu opozoril, da Izrael z zanikanjem dostopa na prizadeto območje ovira njegova prizadevanja.

V prvih enajstih dneh vojne je bilo mogoče izvesti le pet od 24 načrtovanih dobav hrane, zdravil, vode in drugih potrebščin na sever Gaze. Ob tem so lahko dostavili pomoč v celoti le v okviru dveh takšnih misij.

Izraelsko zavračanje dostopa za pomoč "hromi" zmožnost humanitarnih organizacij, da se v zadostni meri odzovejo na potrebe prebivalcev Gaze, še piše v poročilu.

Napadi v osrednji in južni Gazi

Palestinska tiskovna agencija Šehab medtem poroča, da je bilo v izraelskem napadu na hišo v zahodni soseski mesta Deir el Bala v osrednji Gazi ubitih najmanj pet ljudi.

V sredo so v tem mestu izraelske sile napadle reševalno vozilo palestinskega Rdečega polmeseca in ubile štiri reševalce in še dva druga predstavnika.

Tarča izraelskih napadov je tudi jug Gaze. Po zadnjih je bilo v bolnišnice v Han Junisu pripeljanih 30 trupel, poroča palestinska tiskovna agencija Vafa.

Bolnišnica Šifa obnovila del dejavnosti

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je njenim uslužbencem po dveh tednih uspelo doseči bolnišnico Šifa, nekdaj največjo bolnišnico v Gazi, kamor so dostavili nujno potrebno medicinsko opremo.

V bolnišnici trenutno deluje šestdeset uslužbencev, ki imajo za pomoč civilistom na voljo 40 postelj, urgentni oddelek, štiri operacijske dvorane, med drugim pa ponujajo tudi osnovne ginekološke in radiološke storitve, je na omrežju X sporočil generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO je bolnišnici dostavil 9300 litrov goriva in opremo, s katero bodo lahko zdravili 1000 poškodovancev in 100 dializnih pacientov, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Šifo in preostale bolnišnice na severu so želeli obiskati že prej, a so pot odpovedali zaradi varnostnih razlogov.

Izrael je med ofenzivo v Gazi večkrat meril na bolnišnice z izgovorom, da jih Hamas uporablja za poveljniške centre.

Zaradi izraelske blokade je Šifa ostala brez goriva in zato brez elektrike. Pred evakuacijo bolnišnice je WHO opozarjal na kopičenje trupel v zdravstveni ustanovi, kje so bili med številnimi žrtvami tudi nedonošenčki.