Zunanji minister Savdske Arabije Al Džubeir je dejal, da je bil umor Hašokdžija
Zunanji minister Savdske Arabije Al Džubeir je dejal, da je bil umor Hašokdžija "malopridna operacija" in da oblasti v Riadu ne vedo, kje je njegovo truplo. Foto: Reuters
Džamal Hašokdži
Hašokdži je bil kritičen do oblasti v Riadu. Foto: Reuters
Odmeva savdsko priznanje o umoru Hašokdžija

Savdski zunanji minister Adel Al Džubeir je v nedeljo izjavil, da je bila smrt Hašokdžija grozna napaka, ki se je zgodila v "malopridni operaciji". Dejal je tudi, da je bil novinar umorjen.

Al Džubeir je v nedeljo za ameriško televizijo Fox News dejal, da bo njegova vlada kaznovala krivce za Hašokdžijev umor. Pri tem je zanikal, da bi savdski prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman, vedel oziroma naročil novinarjev umor.

"Odločeni smo priti do dejstev in kaznovati tiste, ki so odgovorni za umor," je dejal Al Džubeir. "Posamezniki, ki so to storili, so to storili zunaj svojih pristojnosti. Očitno je prišlo do grozne napake, in kar je zapletlo to napako, so bili poskusi, da se le-ta zakrije. To je nesprejemljivo v vsakršni vladi," je dodal.

"Niti višje vodstvo naše obveščevalne službe o tem ni vedelo," je v zvezi s smrtjo Hašokdžija povedal savdski zunanji minister. Ponovil je, da Riad ne ve, kje je Hašokdžijevo truplo.

Po umoru izrekli sožalje
Prestolonaslednik in kralj Salman sta v telefonskem klicu v nedeljo izrazila sožalje Hašokdžijevemu sinu Salahu, je poročala savdska tiskovna agencija. Salah Hašokdži živi v Savdski Arabiji. Po poročanju ameriškega časnika Wall Street Journala so mu savdske oblasti prepovedale oditi iz države oziroma obiskati očeta, ki je zapustil Savdsko Arabijo in živel v ZDA.

Savdske oblasti so do zdaj v zvezi s smrtjo Hašokdžija, ki je bil pogrešan od 2. oktobra, ko je vstopil v savdski konzulat v Carigradu, podajale različne izjave. Zaradi tega se je stopnjeval pritisk na Riad, naj vendarle pojasni dogajanje v konzulatu, kamor je Hašokdži, do savdskih oblasti kritičen novinar, odšel uredit dokumentacijo za svojo poroko s turško zaročenko.

Da je Hašokdži mrtev, so v Riadu prvič priznali šele v petek, pri tem pa dodali, da je umrl v pretepu.

Savdske oblasti so po lastnih navedbah v zvezi z dogodkom aretirale 18 ljudi, odstavile dva prestolonaslednikova sodelavca in oblikovale komisijo pod vodstvom Mohameda bin Salmana, ki bo reformirala obveščevalno agencijo.

Erdogan: Predstavili bomo golo resnico
Turčija že dalj časa pravi, da so novinarja na konzulatu umorili savdski agentje in da ima za te trditve tudi dokaze. Po besedah turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana bo Ankara v torek predstavila "golo resnico" o Hašokdžijevi smrti.

Turčija je medtem poglobila preiskavo smrti kritika savdskih oblasti. Turško tožilstvo je danes že zaslišalo pet turških uslužbencev savdskega konzulata v Carigradu. Zaslišali bodo tudi še dvajset prič dogodka. Med njimi so tako turški kot tuji državljani, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Tiskovni predstavnik vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) Ömer Celik je dejal, da je bil Hašokdžijev umor "surovo načrtovan" in da so ga nato skušali tudi prikriti. "To je izjemno kompleksen zločin," je poudaril Celik. "Upam, da bodo razjasnjeni vsi elementi in da bodo odgovorni kaznovani, da ne bi nihče več pomislil na kaj takšnega," je izpostavil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Hašokdžijevi zaročenki Hatice Cengiz, ki je ob novinarjevem izginotju sprožila preplah, potem ko ga je več ur čakala pred konzulatom, so medtem v Turčiji dodelili 24-urno policijsko zaščito.

Obsodba iz Irana
Vodja iranskega pravosodja Sadek Amoli Laridžani je medtem obsodil Savdsko Arabijo zaradi umora Hašokdžija. Nasprotovanje med državama se je še dodatno okrepilo s krepitvijo položaja savdskega princa in prestolonaslednika Mohamed bin Salmana. "Ta zahrbtni umor je še dodatno razkril naravo Savdijcev, njihovega kraljestva in tega mladeniča, ki išče slavo z ubijanjem nedolžnih ljudi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Laridžani. Z "mladeničem" naj bi mislil ravno na princa bin Salmana.

"Vidimo pa, da ima Zahod dvojna merila glede človekovih pravic. Zelo so občutljivi glede uboja tega novinarja in temu pozorno sledijo, po drugi strani pa so povsem tiho glede zločinov v Jemnu," je še dodal Laridžani.

Iran je glavni nasprotnik in tekmec Savdske Arabije v regiji. Državi sta vpleteni v vojno v Siriji, predvsem pa v Jemnu, kjer Riad podpira mednarodno priznano vlado in izvaja napade na hutijevske upornike, ki jih podpira Teheran.

Iran se doslej v zgodbo glede Hašokdžijevega izginotja ni vpletal.

Odmeva savdsko priznanje o umoru Hašokdžija