Pogled na izraelsko naselbino Efrat na Zahodnem bregu. V ozadju je Betlehem. Foto: Reuters
Pogled na izraelsko naselbino Efrat na Zahodnem bregu. V ozadju je Betlehem. Foto: Reuters

Türk je v Svetu ZN-a za človekove pravice predstavil redno poročilo o stanju na zasedenih palestinskih ozemljih od novembra 2022 do oktobra 2023. V tem času je Izrael potrdil gradnjo oziroma zgradil 24.000 novih stanovanjskih enot, kar je največ v enem letu, odkar so začeli leta 2017 spremljati te dejavnosti. Lani so pri pisarni komisarja ocenili, da na Zahodnem bregu živi okoli 700.000 izraelskih naseljencev.

Visoki komisar je dejal, da gradnja in širitev naselbin vodita v to, da Izrael na zasedena območja preseljuje svoje civilno prebivalstvo, kar pa po mednarodnem pravu predstavlja vojni zločin. Potem ko je Izrael prejšnji mesec napovedal gradnjo novih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu, je ameriška administracija takrat dejala le, da so te naselbine "neskladne" z mednarodnim pravom.

Sorodna novica Pomorski koridor do Gaze že konec tedna? Zaradi nesreče pri dostavi zračne pomoči umrlo pet ljudi.

"Šokantna raven" nasilja in kršitev naseljencev

Türk je ob tem obsodil nasilje naseljencev nad Palestinci, preganjanje in uničevanje palestinskih hiš. "Nasilje naseljencev in kršitve, povezane z naseljevanjem, so dosegli šokantno raven in lahko uničijo vsako praktično možnost za vzpostavitev uspešne palestinske države," je dejal Türk.

Pri ZN-u so od napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra našteli več kot 600 napadov naseljencev. Obenem so v tem času izraelske varnostne sile ubile najmanj 396 Palestincev, najmanj devet pa so jih ubili naseljenci, je pojasnil Türk. "Edina pot naprej je izvedljiva politična rešitev, ki bi končala okupacijo, omogočila vzpostavitev neodvisne palestinske države in zagotovila uresničevanje temeljnih pravic palestinskega ljudstva," je še poudaril.

Poročilo tudi ugotavlja, da se politika izraelske vlade v "doslej še nevidenem obsegu" ujema s cilji izraelskih naseljencev. Opazili so primere, ko so naseljenci med nadlegovanjem ali napadi na Palestince nosili popolne ali delne uniforme izraelske vojske in puške.

Izraelska diplomatska misija v Ženevi je v odzivu na Türkovo poročilo dejala, da bi moralo upoštevati tudi smrt 36 Izraelcev v letu 2023. "Človekove pravice so univerzalne, a kljub temu visoki komisar vedno znova ignorira izraelske žrtve palestinskega terorizma," so zapisali.

Izrael je Zahodni breg zasedel med vojno leta 1967.