Sirska vojska ima znova nadzor nad Manbidžem. Foto: Reuters
Sirska vojska ima znova nadzor nad Manbidžem. Foto: Reuters

Na območju je nameščenih več kot 300 vojakov. Sirski protivladni uporniki so medtem po poročanju Reutersa sporočili, da so skupaj s turško vojsko na poti proti Manbidžu, da pokažejo "popolno pripravljenost na vojaške operacije za osvoboditev mesta".

Sirska vojska je v Manbidž na severozahodu države, približno sto kilometrov vzhodno od Alepa in 30 kilometrov južno od meje s Turčijo, zakorakala prvič v šestih letih. Do zdaj so nadzor nad mestom imele kurdske sile, ki so jih podpirale ZDA, poroča Deutsche Welle.

Sorodna novica Turčija kopiči vojsko blizu sirskega mesta pod nadzorom kurdskih sil

"Sirske oborožene sile zagotavljamo popolno varnost vsem sirskim državljanom in drugim ljudem, ki so prisotni na tem območju," je povedal eden izmed poveljnikov sirske vojske in dodal: "Poveljstvo vojske, ki poudarja pomen mobiliziranja vseh ljudi pri ohranjanju nacionalne suverenosti, je odločeno zatreti vse teroriste in napadalce te države."

V Manbidžu je že zaplapolala sirska zastava, potem ko so sirsko vojsko pripadniki YPG-ja, ki prevladujejo v koaliciji sirskih upornikov Sirske demokratične sile (SDF), neposredno pozvali k pomoči pred napovedano ofenzivo Ankare: "Sirske vladne sile vabimo, da prevzamejo nadzor nad območji, s katerih smo se umaknili, predvsem v Manbidžu, in nam pomagajo braniti ta območja pred turško invazijo."

Moskva: Pozitiven korak za stabilizacijo razmer
Kurdska milica je sirsko vojsko pozvala k pomoči, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump napovedal umik približno 2.000 ameriških vojakov iz Sirije, ki milici pomagajo v boju proti skrajni skupini, samooklicani Islamski državi.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sicer že 12. decembra napovedal ofenzivno proti YPG-ju na severu Sirije. Prejšnji petek pa je sporočil, da bodo operacijo preložili. V začetku tega tedna so kljub temu na mejo s Sirijo poslali okrepitve. Turčija YPG označuje za teroristično skupino.

Na vstop sirskih sil v Manbidž se je odzvala Moskva, ki je potezo označila za pozitiven korak. "Zagotovo bo to prispevalo k stabilizaciji razmer. Povečanje območja pod nadzorom vladnih sil je brez dvoma pozitivno," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.