Rafa je bila tarča izraelskega bombardiranja iz zraka. Foto: Reuters
Rafa je bila tarča izraelskega bombardiranja iz zraka. Foto: Reuters

Hamas je v premirje privolil, potem ko je Izrael začel zračne napade na Rafo na jugu Gaze, od koder je pozval Palestince k umiku. Kot je sporočil politični vodja palestinskega gibanja Ismail Hanija, je katarskega premierja in egiptovskega ministra za obveščevalne dejavnosti obvestil, da sprejema njihov predlog za prekinitev ognja v Gazi. V Hamasu so še dodali, da je "žogica zdaj na izraelski strani".

Izrael se je hitro odzval in sporočil, da je Hamas privolil v "omiljen" predlog premirja, ki ga izraelska stran zavrača, saj vključuje "daljnosežne" sklepe, s katerimi se ne strinjajo. "Zdi se, da gre za zvijačo, katere namen je, da bi bil Izrael videti kot stran, ki zavrača dogovor," je dejal neimenovani izraelski predstavnik.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da bodo poslali delovno delegacijo na pogovore, čeprav je predlog premirja daleč od tega, da bi ugodil zahtevam Izraela. Ob tem je pojasnil, da bodo nadaljevali operacijo v Rafi na jugu Gaze in s tem stopnjevali pritisk na Hamas, da izpusti talce.

Neimenovani vir, ki je prisostvoval pogajanjem, je za Reuters povedal, da je Hamas privolil v zadnji predlog premirja, ki ga je Izrael podal 27. aprila.

Po besedah namestnika vodje Hamasa v Gazi predlog predvideva tri faze, ki je vsaka dolga po 42 dni. V prvi fazi naj bi se razseljeni prebivalci Gaze vrnili na svoje domove. Ob tem bi Hamas za vsakih 50 izpuščenih palestinskih zapornikov izpustil po eno talko. V drugi fazi bi gibanje izpustilo vse moške talce v zameno za nedoločeno število palestinskih zapornikov.
V tej fazi naj bi se izraelska vojska tudi v celoti umaknila iz enklave. Tretja faza naj bi vključevala začetek izvajanja načrta za obnovo uničenega območja.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je pozval mednarodno skupnost, naj pritisne na Izrael, da sprejme premirje po privolitvi Hamasa.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je na vprašanje glede Hamasove privolitve v premirje dejal, da naj resno preučijo vse predloge v povezavi s pogajanjem za osvoboditev talcev v Gazi, medtem ko istočasno še naprej delujejo na ozemlju, ki ga nadzoruje Hamas.

Da gre za zvijačo, je ocenil tudi izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir. "Na Hamasove trike in igrice je mogoč le en odgovor – takojšen ukaz za zavzetje Rafe, povečanje vojaškega pritiska in nadaljnje uničevanje Hamasa, dokler ne bo popolnoma poražen," je po navedbah izraelskega časopisa Times of Israel dejal skrajno desni minister.

Turški predsednik Tayyip Erdogan je povedal, da se je po telefonu pogovarjal s Hanijo, s katerim sta razpravljala o prizadevanjih za končanje spopadov v Gazi, pa tudi o odločitvi Hamasa, da privoli v premirje. To se mu zdi pozitivno, a zdaj je po njegovih besedah tudi na Izraelu, da naredi korak k prekinitvi ognja v Gazi.

V izjavi za javnost je egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi pozval k okrepljenim prizadevanjem za dosego dogovora o premirju v Gazi.

Hamas privolil v premirje, ki ga Izrael zavrača

ZDA preučujejo predlog in nasprotujejo napadu na Rafo

ZDA pozorno preučujejo odgovor Hamasa na predlog za prekinitev ognja v Gazi, sta danes izjavila tako tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller kot tudi tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost John Kirby, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Oba sta tudi ponovila nasprotovanje ZDA izraelski ofenzivi na Gazo.

"Lahko potrdim, da je Hamas podal odgovor. Zdaj ga preučujemo in se pogovarjamo s partnerji v regiji. Direktor obveščevalne agencije Cia Bill Burns je v regiji in sodeluje," je dejal Miller.

Kot je dodal, ZDA zadnji dogovor o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev sprejemajo. Identičen odgovor je potem v Beli hiši novinarjem podal Kirby.

Še preden je Hamas sporočil, da sprejema predlog o prekinitvi ognja, sta danes po telefonu govorila ameriški predsednik Joe Biden in izraelski premier Benjamin Netanjahu, je sporočila Bela hiša.

Biden je Netanjahuju ponovil jasno stališče ZDA do Rafe. To stališče je, da ZDA nasprotujejo večjim vojaškim operacijam v Rafi, kamor se je zateklo približno milijon in pol palestinskih beguncev iz drugih delov Gaze, so sporočili iz Bele hiše.

Miller je po novicah, da se Izrael pripravlja na ofenzivo v Rafi, dejal, da do zdaj še niso videli humanitarnega načrta, ki bi bil verodostojen in izvedljiv. "Vojaška operacija v Rafi bi dramatično povečala trpljenje Palestincev in bi vodila v dodatno izgubo življenj civilistov," je dejal Miller.

Številni Palestinci so že začeli zapuščati Rafo. Foto: Reuters
Številni Palestinci so že začeli zapuščati Rafo. Foto: Reuters

Rafa tarča izraelskih napadov iz zraka

Izraelska vojska je predtem izvedla zračne napade na Rafo, potem ko je pred pričakovano kopensko ofenzivo odredila evakuacijo vzhodnega dela mesta, kamor se je zateklo več kot milijon ljudi iz preostalih delov palestinske enklave.

Začetek zračnih napadov na Rafo vzbuja skrb pred skorajšnjo izraelsko kopensko ofenzivo na edino mesto v Gazi, kamor še niso vstopile izraelske kopenske sile. Izrael kljub številnim mednarodnim pozivom in opozorilom pred napadom na Rafo vztraja, da bo izvedel kopensko operacijo, ki naj bi bila nujna za uničenje zadnjih bataljonov palestinskega gibanja Hamas.

Izraelski premier Netanjahu je že pred dnevi dejal, da noben dogovor ne bo ustavil Izraela pred napadom na Rafo, saj zmaga proti Hamasu ni mogoča brez zavzetja mesta ob meji z Egiptom.

Tiskovna predstavnika civilne zaščite in Rdečega polmeseca sta sporočila, da so izraelska letala napadla vzhodni del Rafe, ki je blizu mednarodnega letališča v Gazi.

Izraelska vojska napadov na Rafo ni komentirala, je pa v jutranjih urah približno 100.000 civilistov pozvala, naj se umaknejo iz vzhodnega dela mesta. Številni Palestinci so tako že začeli bežati iz Rafe pred pričakovano izraelsko kopensko ofenzivo.

Izraelska vojska je zjutraj sporočila, da "spodbuja prebivalce vzhodne Rafe, naj se pomaknejo proti razširjenemu humanitarnemu območju". Kot je dodala vojska, gre le za začasen poziv. Skupno želijo z območja umakniti približno 100.000 civilistov. Posebnih razlogov za evakuacijo ni navedla, prav tako ni povedala, ali bi ji lahko sledila kakšna vojaška akcija.

Vojska je še dodala, da je poziv k evakuaciji "del operacije omejenega obsega" in da civiliste k umiku spodbujajo s plakati, SMS-sporočili, telefonskimi klici in objavami v medijih.

Po nekaterih ocenah je v Rafi že 1,5 milijona Palestincev, ki so se tja zatekli iz drugih delov Gaze, od koder so pobegnili pred izraelskimi napadi. Foto: Reuters
Po nekaterih ocenah je v Rafi že 1,5 milijona Palestincev, ki so se tja zatekli iz drugih delov Gaze, od koder so pobegnili pred izraelskimi napadi. Foto: Reuters

Evakuacija se osredinja na nekaj obrobnih okrožij Rafe, iz katerih naj bi bili ljudje napoteni v šotorska naselja v bližnjih mestih Han Junis in Al Muvasi, je sporočil izraelski radio.

Izraelska ofenziva v Rafi "bi bila uničujoča za 1,4 milijona ljudi", ki so tam našli zatočišče, je na družbenem omrežju X sporočila agencija ZN-a za palestinske begunce UNRWA in dodala, da bo v Rafi zagotavljala pomoč, dokler bo mogoče.

Priče so povedale, da so območja v Rafi in okolici, kamor želi Izrael preseliti ljudi, že zdaj prepolna in skoraj ni prostora za nove šotore.

Načrt Izraela, da na Rafo sproži invazijo, je povzročil razhajanja v diplomatskih odnosih med Izraelom in ZDA. Izraelski obrambni minister Joav Galant je dejal, da je izraelska vojaška operacija v Rafi potrebna, ker gibanje Hamas zavrača vse predloge za prekinitev spopadov v Gazi.

Po besedah izraelskega zunanjega ministra Israela Kaca se "pravična vojna v Gazi nadaljuje s povsem enakimi cilji: izpustitvijo talcev in porazom Hamasa".

Hamas: Gre za resno stopnjevanje

"Sporočamo, da nobena vojaška ofenziva v Rafi ne bo piknik za fašistično okupacijsko vojsko," je sporočil Hamas in dodal, da so njihove brigade Kasam popolnoma pripravljene na obrambo.

Eden izmed vodij Hamasa Sami Abu Zuhri je dejal, da izraelski ukaz o evakuaciji predstavlja "resno stopnjevanje, ki bo imelo posledice". "Za ta terorizem je poleg okupacije odgovorna tudi ameriška administracija," je še dodal Zuhri.

Palestinci v ruševinah iščejo preživele v izraelskih zračnih napadih. Foto: Reuters
Palestinci v ruševinah iščejo preživele v izraelskih zračnih napadih. Foto: Reuters

Obsodbe poziva k evakuaciji

Iz sveta se vrstijo obsodbe izraelskega poziva k evakuaciji civilistov iz dela Rafe pred pričakovano kopensko ofenzivo na mesto. V EU-ju so poziv označili za nesprejemljiv, v Parizu pa so opozorili, da je prisilna razselitev vojni zločin.

"Izraelski ukazi za evakuacijo civilistov v Rafi napovedujejo najhujše: še več vojne in lakote," je v odzivu na dogajanje na družbenem omrežju X zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. Po njegovih besedah je tak poziv nesprejemljiv.

Ob tem je Izrael pozval, naj kopenske ofenzive na mesto na skrajnem jugu Gaze ne izvede. "EU z mednarodno skupnostjo lahko in mora ukrepati, da bi preprečil takšen scenarij," je poudaril.

Palestinsko predsedstvo na zasedenem Zahodnem bregu je Washington pozvalo, naj ofenzivo prepreči. "Ameriško vlado pozivamo, naj nemudoma posreduje in prepreči ta pokol," je po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa zapisalo predsedstvo, potem ko je izraelska vojska civiliste v vzhodnem delu Rafe pozvala k evakuaciji.

Francosko zunanje ministrstvo je opozorilo, da je prisilna razselitev civilistov po mednarodnem pravu vojni zločin. Ob tem so izrazili "odločno nasprotovanje" izraelskim načrtom za začetek kopenske ofenzive na mesto.

Iz Bele hiše so medtem sporočili, da se bo Biden danes pogovoril z Netanjahujem, pri čemer komentarja operacij izraelske vojske nad mestom, ki so se že začele, niso hoteli podati. "Izraelski vladi smo jasno izrazili svoja stališča do večje kopenske invazije v Rafi, predsednik pa se bo danes pogovarjal z izraelskim predsednikom vlade," so sporočili iz Washingtona.

Dodali so, da je po mnenju ZDA dogovor o premirju in izmenjavi talcev še vedno najboljši način za ohranitev življenj talcev, ki jih je palestinsko islamistično gibanje Hamas zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra, in za preprečitev izraelske invazije v Rafi.

Beg ljudi iz Gaze. Foto: Reuters
Beg ljudi iz Gaze. Foto: Reuters

V napadu ubiti trije izraelski vojaki

V nedeljskem raketnem napadu na mejni prehod Kerem Šalom, za katerega je odgovornost prevzelo oboroženo krilo Hamasa, so bili ubiti trije izraelski vojaki. Izraelska vojska je sporočila, da je bilo iz Rafe na območje mejnega prehoda izstreljenih deset raket, zato je po njenih besedah zdaj zaprt za človekoljubno pomoč. Drugi prehodi so ostali odprti.

Oboroženo krilo Hamasa je sporočilo, da je izstrelilo rakete na oporišče vojske ob mejnem prehodu. Mediji iz Hamasa navajajo vir blizu skupine, ki je dejal, da mejni prehod ni bil tarča napada.

Kmalu po Hamasovem napadu je izraelsko letalo zadelo hišo v Rafi, pri čemer so bili ubiti trije ljudje, več pa je ranjenih, so sporočili palestinski zdravniki. Izraelska vojska je potrdila protinapad in dejala, da je zadela izstrelišče, od koder so poleteli Hamasovi izstrelki, in bližnji "vojaški objekt".

"Napad, ki ga je Hamas izvedel v bližini mejnega prehoda Rafa, je jasen primer sistematičnega izkoriščanja humanitarnih objektov ter uporabe civilnega prebivalstva Gaze kot človeškega ščita," je sporočila izraelska vojska. Hamas zanika, da bi civiliste uporabljal kot živi ščit.

Družine po pozviu k evakuaciji. Foto: Reuters
Družine po pozviu k evakuaciji. Foto: Reuters

Ubitih najmanj osem otrok

Malo pred polnočjo je bilo v izraelskem zračnem napadu ubitih devet Palestincev, med njimi dojenček, so sporočili zdravstveni uradniki iz Gaze. Z novim napadom se je število smrtnih žrtev v nedeljo povečalo na najmanj 22.

ZDA ustavile pošiljko streliva Izraelu

Bidnova administracija je ustavila pošiljko streliva, izdelanega v ZDA, v Izrael, je poročal CNN, vendar ni navedla razloga za to odločitev.

Odločitev ni povezana z morebitno invazijo v Rafi in ne bo vplivala na naslednje pošiljke, so sporočili ameriški uradniki in dodali, da ZDA niso spremenile svoje politike do Izraela. To je prvič od 7. oktobra, da so ZDA ustavile dobavo orožja, namenjenega izraelski vojski.

Izraelska vojska prebivalce Rafe pozvala k evakuaciji