Hutijevci od leta 2014 nadzirajo večji del Jemna. Foto: Reuters
Hutijevci od leta 2014 nadzirajo večji del Jemna. Foto: Reuters

Jemenski hutijevci, ki jih podpira Iran, so zgodaj davi v Adenskem zalivu ponovno napadli ameriško trgovsko ladjo, potem ko so ZDA v četrtek nadaljevale napade na njihove položaje na jemenskem ozemlju.

Hutijevci so v izjavi na družbenih omrežjih zapisali, da so njihove pomorske sile izvedle operacijo, usmerjeno proti ameriški ladji z imenom Chem Ranger. Nanjo so po lastnih navedbah izstrelili več izstrelkov, ki so zadeli svoje cilje. Podrobnosti niso podali.

Poveljstvo ameriške vojske, pristojno za Bližnji vzhod, je sporočilo, da so jemenski uporniki v četrtek zvečer na tanker Chem Ranger – ki pluje pod zastavo Marshallovih otokov, a je v lasti ZDA, upravlja pa ga Grčija – izstrelili dve protiladijski balistični raketi.

"Posadka je opazila, da sta izstrelka padla v vodo v bližini ladje," je poveljstvo sporočilo na družbenem omrežju X in dodalo, da posadka ni poročala o škodi.

Ameriški predsednik je na vprašanje novinarjev, ali napadi na hutijevce delujejo, odgovoril, da ne. "Ali so ustavili hutijevce? Ne. Ali se bodo nadaljevali? Da," je o ameriških napadih na cilje v Jemnu dejal Biden.

Namestnica tiskovnega predstavnika Pentagona Sabrina Singh je dejala, da ZDA ne iščejo vojne. "Nismo v vojni s hutijevci. Ukrepi, ki jih izvajamo, so obrambne narave," je zatrdila.

"Ruske in kitajske ladje varne"

Medtem je visoki predstavnik hutijevcev Mohamed Al Buhaiti v intervjuju za ruski dnevnik Izvestija izjavil, da ruski in kitajski ladijski promet v regiji ni ogrožen.

"Kar zadeva vse druge države, vključno z Rusijo in Kitajsko, njihov ladijski promet v regiji ni ogrožen," je zagotovil in ob tem napovedal, da se bodo napadi na izraelske ladje in ladje, ki so z Izraelom kakor koli povezane, nadaljevali. "Naš cilj je zvišati gospodarske stroške judovske države, da bi ustavili pokol v Gazi," je še poudaril.

Hutijevci v znak podpore Palestincem v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece izvaja silovito ofenzivo, napadajo tovorne ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu. ZDA in Velika Britanija sta v odgovor nedavno izvedli napade na njihove položaje v Jemnu.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v četrtek dejal, da bi morale ZDA ustaviti napade na hutijevce in tako prispevati k diplomatski rešitvi vprašanja napadov na ladje. "Zdaj je najpomembneje ustaviti agresijo na Jemen, saj bolj ko Američani in Britanci bombardirajo, manj so se hutijevci pripravljeni pogovarjati," je dejal prvi mož ruske diplomacije.

V Jemnu protesti proti napadom

Več tisoč privržencev hutijevcev se je podalo na ulice v prestolnici Sana in mestu Sada na severozahodu države. Na shodih so obsodili nedavne vojaške napade ZDA in Velike Britanije na položaje hutijevcev.

Po navedbah krajevnih medijev je več tisoč protestnikov na trgu Al Sabeen v prestolnici Sana vzklikalo "Amerika, mati terorizma, ne bo ostala nekaznovana" in "Amerika je največji hudič". Protesti so potekali tudi v mestu Sada na severozahodu države.

K protestom je v četrtek pozval vodja hutijevcev Abdel Malek Al Huti in ob tem poudaril, da bodo napadi ZDA in Velike Britanije spodbudili hutijevce k razvoju lastnih vojaških zmogljivosti.