Kitajski predsednik ob prihodu na letališče v San Franciscu. Foto: Reuters
Kitajski predsednik ob prihodu na letališče v San Franciscu. Foto: Reuters

Ši se je nazadnje mudil v ZDA leta 2017, medtem ko sta se z Bidnom zadnjič srečala natanko pred letom dni na Baliju ob robu srečanja skupine G20. Tokrat bo priložnost za srečanje vrh foruma azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (Apec), ki bo potekal v San Franciscu.

Odnosi med velesilama so že tradicionalno napeti, med Bidnovim predsedovanjem pa jih bremenijo predvsem nestrinjanja glede Tajvana in ameriške omejitve izvoza naprednih tehnologij na Kitajsko.

Odnose je na začetku leta pretresel tudi incident s kitajskim balonom nad ZDA, ki ga je ameriška vojska v prepričanju, da je vohunsko plovilo, sestrelila. Kitajska je takrat odziv ZDA označila kot histeričen.

"Kitajska se ne boji konkurence, vendar nasprotuje opredeljevanju odnosov med Kitajsko in ZDA v smislu konkurence," je pred Šijevim odhodom v Kalifornijo povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva v Pekingu Mao Ning.

Fentanil v ZDA vse bolj nadomešča heroin. Foto: Reuters
Fentanil v ZDA vse bolj nadomešča heroin. Foto: Reuters

Biden je pred odhodom v Kalifornijo v torek dejal, da si ZDA ne prizadevajo oddaljiti od Kitajske, temveč si želijo izboljšati odnose. V Washingtonu pred srečanjem tudi poudarjajo potrebo po obnovitvi stikov med vojskama obeh držav, ki jih je Kitajska zaradi ameriškega povezovanja s Tajvanom prekinila.

Kot je v pogovoru za televizijo CBS povedal Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan, je to pomembno, da "tekmovanje ne bi preraslo v spor".

Kitajske kemikalije za fentanil

Biden in Ši se bosta srečala v San Franciscu, a daleč stran od sosesk, iz katerih zadnja leta prihajajo presunljivi posnetki odvisnikov, ki uživajo ali preprodajajo mamila, med njimi tudi zloglasni fentanil, zaradi katerega je v ZDA vsako leto več smrti.

Fentanil je v ZDA v zadnjih letih izpodrinil heroin kot najbolj smrtonosno mamilo in postal vodilni vzrok smrti s predoziranjem. To je močen sintetični opioid, ki je kar 50-krat močnejši od heroina in do stokrat močnejši od morfija.

Zadnja leta običajni prizori odvisnikov na ulicah San Francisca. Foto: AP
Zadnja leta običajni prizori odvisnikov na ulicah San Francisca. Foto: AP

V ZDA prihaja fentanil iz Mehike, kjer ga po trditvah Washingtona proizvajajo v laboratorijih z iz Kitajske pretihotapljenimi kemikalijami.

Biden naj bi skušal prepričati Šija, da okrepi sodelovanje v boju proti trgovini s fentanilom, in naj bi bil v ta namen pripravljen umakniti sankcije proti kitajskemu Inštitutu za forenzično znanost, ki je del kitajskega ministrstva za javno varnost in proti kateremu so leta 2020 uvedli sankcije zaradi obtožb o kršenju človekovih pravic Ujgurov v kitajski pokrajini Sinkiang.

Kitajska se je že nekaj časa javno spraševala, zakaj ZDA pričakujejo sodelovanje v boju proti fentanilu, ob tem ko je tarča njihovih sankcij forenzični inštitut. Kitajski državni mediji vseskozi poročajo, da sta zasvojenost in povpraševanje po mamilih notranji problem ZDA.

Sorodna novica ZDA v krčevitem boju proti fentanilu posegajo po spodletelih zakonih iz "vojne proti mamilom"

Po drugi strani predstavniki ameriških oblasti zatrjujejo, da manjša kemična podjetja na Kitajskem proizvajajo sestavine in jih nato pošiljajo v Mehiko za proizvodnjo fentanila, ki ga pogosto mešajo tudi z drugimi mamili, nato pa ga prodajajo v obliki praška ali pršila za nos, vse pogosteje tudi v obliki tablet, ki so podobne protibolečinskim tabletam na recept.

Prejšnji mesec so ZDA uvedle sankcije proti 28 posameznikom in družbam, ki so vpleteni v trgovino z mamili, med njimi tudi obsežno mamilarsko mrežo s sedežem na Kitajskem.

"Vemo, da se ta svetovna dobavna veriga fentanila, ki se konča s smrtjo Američanov, pogosto začne s kemičnimi podjetji na Kitajskem," je ob tem zatrdil državni tožilec ZDA Merrick Garland.

Biden in Ši po enem letu znova iz oči v oči