Biden je japonskemu premierju priredil slavnostno večerjo v Beli hiši. Foto: Reuters
Biden je japonskemu premierju priredil slavnostno večerjo v Beli hiši. Foto: Reuters

"To je najpomembnejša nadgradnja v našem zavezništvu, odkar je bilo ustanovljeno," je dejal ameriški predsednik Joe Biden med obiskom japonskega premierja Fumia Kišide v Beli hiši, kjer sta se v pogovorih osredinila predvsem na razmere na indo-pacifiškem območju in na vlogo Kitajske v njej, razpravljala pa sta tudi o nizu drugih kriznih žarišč po svetu.

Nekdanji sovražnici v drugi svetovni vojni in po njej najpomembnejši zaveznici v tem delu sveta sta sklenili približno 70 sporazumov o sodelovanju na obrambnem področju, vključno z nadgradnjo ameriške poveljniške strukture na Japonskem, da bi se oborožene sile obeh držav lahko učinkovito odzivale na izbruhe kriz na območju.

ZDA in njihove zaveznice, vključno z Japonsko, krepijo svoje vojaške, da bi se postavile proti temu, kar same vidijo kot vse večjo grožnjo Kitajske v Južnokitajskem in Vzhodnokitajskem morju, ter da bi odvrnile kakršen koli poskus kitajske zasedbe Tajvana.

Kišida je povedal, da sta se v pogovorih o napetih odnosih med Tajvanom in Kitajsko zavezala, da bosta podpirala mednarodni red, ki temelji na vladavini prava. Kitajski voditelj Ši Džinping je pred kratkim dejal, da zunanje vmešavanje ne more preprečiti "družinske združitve" otoka s celinsko Kitajsko.

"Poudarjamo pomen miru in stabilnosti v Tajvanskem prelivu in potrjujemo stališče spodbujanja mirne rešitve vprašanj na obeh straneh preliva," je dejal japonski premier.

"Zaradi ne tako davne zgodovine japonske vojaške agresije njene azijske sosede in mednarodna skupnost pozorno spremljajo vojaške in varnostne poteze Japonske. Japonska mora resno razmisliti o svoji zgodovini agresije, prenehati se vključevati v majhne vojaške in varnostne skupine, ampak se resnično podati na pot k mirnemu razvoju," je krepitev sodelovanje med Tokiem in Washingtonom v torek komentiral tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning.

Skupna obramba ZDA, Japonske in Avstralije

Del strategije v zoperstavljanju Kitajski je tudi skupno zavezništvo med ZDA, Japonsko in Avstralijo na področju zračne obrambe, ki ga je napovedal Biden. "Prvič bodo Japonska, ZDA in Avstralija vzpostavile omrežje zračnih izstrelkov in obrambne infrastrukture," je dejal ameriški predsednik in poudaril, da gre predvsem za obrambno omrežje.

Sprejeta skupna izjava Bidna in Kišide napoveduje nadaljevanje sodelovanja v vesolju, kjer je ameriški predsednik napovedal, da bo v okviru vrnitve ZDA na Luno na tla zemeljskega satelita prvič stopil tudi Japonec.

Izjava napoveduje usklajevanje gospodarskega in tehnološkega sodelovanja pri inovacijah, utrjevanju industrijske baze in utrjevanju oskrbovalnih verig ter zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov.

Eno od spornih vprašanj med državama so ameriške carine na uvoz japonskega jekla. Kišida je sicer dejal, da gre za vprašanje med podjetji, pogovori za rešitev spora pa potekajo.