Skavte v Buanu tare huda vročina. Foto: Reuters
Skavte v Buanu tare huda vročina. Foto: Reuters

Na Jamboreeju se je zbralo več kot 40.000 skavtov in skavtinj iz 158 držav, tudi iz Slovenije. Gre za dogodek, ki poteka vsake štiri leta, osrednje teme tokratnega dogodka pa so svetovni razvoj, svetovni mir, kulturna raznolikost, pustolovščina, zabava in prijateljstvo. Odprtja sta se udeležila južnokorejski predsednik Yoon Suk Yeol in tudi televizijski zvezdnik Bear Grylls. Dogodek bo potekal do 12. avgusta.

A mnogim udeležencem dela preglavice huda vročina, ki je zajela Južno Korejo. Že prvi dan srečanja, v torek, so zdravniki oskrbeli več kot 400 ljudi, ki so tožili zaradi glavobolov, vrtoglavice in izčrpanosti. V sredo pa so zaradi težav, povezanih z visoko temperaturo, oskrbeli več kot 200 skavtov, piše Guardian.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Šotori na prostoru brez sence

Jamboree poteka na 8,8 kvadratnega kilometra velikem prostoru na odprtem v bližini mesta Buan na jugu države, okoli 180 kilometrov oddaljenem od prestolnice Seul. Na območju je le malo naravne sence, zato so šotori izpostavljeni močnemu soncu. Do konca tedna naj bi se temperatura dvignila do 35 stopinj Celzija. Udeleženci tožijo, da je senco zelo težko najti, a je tudi v senčnih predelih neznosno vroče, saj tudi veter nič ne piha.

Zaradi vremenskih razmer so odpovedali več spremljevalnih dogodkov, oblasti pa so naročile, da je treba na povečati število reševalcev in reševalnih vozil, namestiti dodatne klimatske naprave in klimatizirane avtobuse.

Smrtne žrtve zaradi vročine

Južnokorejsko notranje ministrstvo je v sredo zaradi vročine za vso državo izdalo opozorilo najvišje stopnje, kar se je zgodilo prvič v štirih letih. Temperature v državi so v teh dneh dosegle tudi 38 stopinj Celzija, zato so prebivalcem odsvetovali gibanje na prostem. Vročinski val je zahteval najmanj 23 življenj.