Pogled na poplavljena območja pri mestu Orsk na jugu Rusije. Foto: Reuters
Pogled na poplavljena območja pri mestu Orsk na jugu Rusije. Foto: Reuters

Vodna gladina reke Ural v bližini ruskega mesta Orenburg je presegla 10 metrov, kar je več kot pol metra nad kritično ravnjo, je poročala državna tiskovna agencija RIA. Ruska agencija TASS je poročala, da je v Orenburgu poplavljenih skoraj 2900 domov, evakuirali pa so 7700 ljudi.

"Noč je bila nemirna," je po poročanju agencije RIA dejal prvi podžupan Orenburga Aleksej Kudinov. Hidrologi pravijo, da mesto s približno 550.000 prebivalci najhujše še čaka. Gladina reke Ural, ki teče skozi Rusijo in Kazahstan v Kaspijsko morje, se lahko do četrtka dvigne še za 70 cm. Reka je konec tedna prebila jez v mestu Orsk v Orenburški oblasti.

Ruska rafinerija nafte Orsk je zaradi poplav ustavila proizvodnjo. Lastnik rafinerije Forteinvest je tovarno zaprl, da bi se izognil ekološkim tveganjem in zagotovil varnost delavcev.

Razmere so resne v nekaterih delih zahodne Sibirije, kjer se vrhunec poplav pričakuje v treh do petih dneh, in na nekaterih območjih okoli Volge, največje evropske reke, je sporočilo ministrstvo za izredne razmere.

Prebivalci Orenburga so povedali, da so to najhujše poplave v njihovem spominu, medtem ko so ruski uradniki zatrdili, da so to najhujše poplave od začetka beleženja na tem območju.

Alarm za evakuacijo so sprožili tudi v mestu Kurgan ob reki Topol na jugu Urala, kjer bodo po napovedih tamkajšnjih uradnikov poplave naraščale še tri dni, "kritične razmere" pa se lahko nadaljujejo do konca aprila. Guverner pokrajine je dejal , da so iz domov v pokrajini evakuirali 4500 ljudi.

Rusija je sporočila, da je bilo v 37 pokrajinah poplavljenih 10.500 hiš, največ v Orenburški oblasti.

Od začetka poplav, ki so prizadele tudi zahodne, severne, osrednje in vzhodne pokrajine Kazahstana, so evakuirali več kot 96.000 ljudi, je sporočilo kazahstansko ministrstvo za izredne razmere.

V Kazahstanu in južnem delu Rusije najhujše poplave v zadnjih 70 letih

Papež Frančišek izrazil sočutje

Ruske reke spomladi pogosto prekoračijo svoje bregove zaradi tajanja snega in ledu v gorovjih, vendar so letošnje poplave posledica različnih dejavnikov. Ruski uradniki so sporočili, da so bila tla pred zimo razmočena, nato pa so zmrznila pod zelo obilnim snegom, ki se je ob hitro naraščajočih spomladanskih temperaturah in močnem deževju hitro tajal.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je o poplavah v torek pogovarjal s kazahstanskim predsednikom Kasimom-Jomartom Tokajevom. Iz Kremlja so sporočili, da najhujše še čaka sibirsko Tjumensko pokrajino in uralsko pokrajino Kurgan.

Sočutje z žrtvami poplav je izrazil tudi papež Frančišek. "Ljudem v Kazahstanu želim izraziti svojo duhovno bližino v tem času, ko so obsežne poplave prizadele številne pokrajine v državi in je moralo več tisoč ljudi zapustiti svoje domove," je dejal v sredo med tedensko avdienco na Trgu svetega Petra.