Uničena dvorana Crocus na obrobju Moskve. Foto: MMC RTV SLO/Foto: Reuters
Uničena dvorana Crocus na obrobju Moskve. Foto: MMC RTV SLO/Foto: Reuters

"Menimo, da so akcijo pripravili tako radikalni islamisti sami kot seveda tudi zahodne obveščevalne službe, ukrajinske obveščevalne službe pa so s tem neposredno povezane," je izjavil Bortnikov in ob tem ponovil besede ruskega predsednika Vladimirja Putina, da so storilci po napadu poskušali pobegniti v Ukrajino.

"Izdal vam bom majhno skrivnost: na drugi strani bi jih pozdravili kot junake," je dejal prvi mož FSB-ja in pojasnil, da ruske oblasti razumejo, kdo je napad organiziral, niso pa še identificirale "tistega, ki je napad ukazal". Za svoje trditve sicer ni predložil dokazov.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je medtem danes izjavil, da so napadalci po napadu poskušali sprva pobegniti v Belorusijo. Vendar pa po njegovih besedah v državo niso mogli vstopiti zaradi nadzornih točk. "Zato so se obrnili stran in odšli na odsek ukrajinsko-ruske meje," je izjavil beloruski voditelj, ki je na oblasti od leta 1994.

Putin je v ponedeljek izjavil, da so za napad v koncertni dvorani Crocus v predmestju Moskve, v katerem je bilo ubitih najmanj 139 ljudi, še 180 pa ranjenih, krivi islamski skrajneži, ki so poskušali pobegniti v Ukrajino, in se vprašal, zakaj.

Dolgoletni ruski voditelj, ki si je nedavno zagotovil peti mandat na čelu največje države na svetu, je že v soboto obljubil, da bodo krivci kaznovani. Čeprav je odgovornost za napad prevzela Islamska država, ga je povezal z Ukrajino, ki vsakršno odgovornost zavrača.

Da so navedbe o vpletenosti Kijeva v napad nesmisel, je poudaril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki ga je tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov danes označil za "Juda posebne vrste". "Jud, ki v marsičem kaže simpatije in naklonjenost nacionalističnemu duhu, ki prežema vodstvo kijevskega režima," je dejal.

Islamska država, proti kateri se Moskva bojuje v Siriji, skupina pa je dejavna tudi na ruskem Kavkazu, je napade v Rusiji sicer izvajala že od konca leta 2010. Vendar pa ni nikoli prevzela odgovornosti za napad takih razsežnosti, kot je bil petkov.

V soboto, dan po napadu, so ruski organi aretirali skupno 11 ljudi, med njimi štiri domnevne napadalce, ki naj bi bili vsi državljani Tadžikistana. Ob tem naj bi zasegli avtomatsko orožje, uporabljeno v napadu. Osumljenci so imeli po navedbah FSB-ja stike v Ukrajini in so nameravali tja pobegniti.

V ponedeljek je rusko sodstvo odredilo pripor še za tri osumljence, dva brata in njunega očeta. Vsi so bili rojeni v tadžikistanski prestolnici Dušanbe, vendar imata brata rusko državljanstvo.

Danes je nato rusko sodstvo odredilo pripor še za enega osumljenca, 31-letnega državljana Rusije, rojenega v Kirgiziji, ki naj bi napadalcem pred napadom priskrbel stanovanje. Na sodišču je moški sicer zanikal, da je vedel za njihove načrte, in dodal, da so bili ljudje, ki so stanovanje najeli, običajni najemniki.

Zaslišanja v Tadžikistanu

Ruski preiskovalci v Tadžikistanu zaslišujejo družine štirih ljudi, obtoženih za petkov napad. Reuters se sklicuje na tri vire v tadžikistanskih varnostnih službah, ki so želeli ostati anonimni. Kot so dejali, so družine osumljencev pripeljali v glavno mesto Dušanbe iz mest Vakdat in Gisar ter okrožja Rudaki.

Viri so dodali, da preiskavo na tadžikistanski strani osebno nadzira tadžikistanski predsednik Emomali Rahmon.

V ponedeljek je Rahmon v svoji prvi javni izjavi napad označil za "sramoten in grozen dogodek", Tadžikistance pa je pozval, naj svoje otroke zavarujejo pred škodljivimi vplivi.

Kijev zavrača ruske obtožbe o vpletenosti v napad v Moskvi