Singapur ne pozna milosti do prekrškov v povezavi z mamili. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Singapur ne pozna milosti do prekrškov v povezavi z mamili. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

To bo druga usmrtitev v povezavi z mamili v 3 dneh, in že 15. od marca lani. Singapur ima eno najstrožjih zakonodaj glede mamil. Smrtna kazen grozi vsem, ki preprodajajo več kot 15 gramov heroina ali 500 gramov marihuane, poroča BBC.

Aprila letos je bil z obešanjem usmrčen Tangaraju Suppiah, ki je bil vpleten v primer prodaje enega kilograma marihuane. Te se ni nikoli dotaknil, je pa prek mobilnega telefona koordiniral njeno prodajo, kar je bilo dovolj, da so ga obsodili na smrtno kazen.

Zadnja ženska, ki so jo usmrtili, je bila leta 2004 Yen May Woen, ki je bila prav tako obsojena zaradi tihotapljenja mamil. Na sojenju je Saridewi dejala, da je imela toliko heroina pri sebi, da bi imela zalogo med ramazanom. Priznala je sicer, da je preprodajala mamila. Po podatkih singapurske skupine za človekove pravice Transformative Justice Collective na usmrtitev trenutno čaka še ena ženska.

Oblasti trdijo, da je zaradi tako stroge zakonodaje Singapure zelo varna država in da jo podpira velika večina državljanov. Nasprotniki smrtne kazni pravijo, da ni nobenih dokazov, da to kakor koli vpliva na uporabo ali dostopnost mamil.

Amnesty International je sporočil, da so v zadnjem času smrtne kazni v povezavi z mamili izvedle štiri države, Kitajska, Iran, Savdska Arabija in Singapur.