Oblasti so prebivalce pozvale, naj se zadržujejo doma. Foto: Reuters
Oblasti so prebivalce pozvale, naj se zadržujejo doma. Foto: Reuters

Po poročanju državnih medijev je povprečna količina padavin v Pekingu med soboto zvečer in ponedeljkom popoldne dosegla 176,9 milimetra, pri čemer je največja zaznana količina padavin v okrožju Mentougou dosegla 580,9 milimetra. Po navedbah državnega časnika People's Daily so reševalci davi v naraslih vodotokih v pekinški četrti Mentougou našli dve trupli.

Tajfun Doksuri se je od sredine prejšnjega tedna pomikal od Filipinov proti Kitajski, kjer je v petek s sunki vetra do 175 kilometrov na uro pustošil po južni kitajski provinci Fudžian.

Konec tedna se je nevihta znesla nad Pekingom in okoliškim območjem. Oblasti so zaradi močnega deževja za Peking in okoliške province na severu Kitajske, kjer živi več deset milijonov ljudi, izdale rdeče opozorilo. To je sicer prvič po letu 2011, da so izdali to najvišjo stopnjo opozorila, ki ostaja v veljavi vsaj do ponedeljka popoldne.

V Pekingu so prebivalce pozvali, naj ostanejo doma. Številne priljubljene znamenitosti so bile začasno zaprte, vključno s Prepovedanim mestom in muzeji. Mestne oblasti so sporočile, da za velik del predmestij obstaja veliko tveganje zrušenja zgradb in plazov.

Tri od petih rek, ki sestavljajo porečje reke Hai, so v ponedeljek narasle do nevarne ravni. Kot poročajo državni mediji, je nekatere hiše odneslo v reko Jongding, skoraj 55.000 ljudi pa so evakuirali iz svojih domov v mestu Baoding.