Napadi na volilne urade so zahtevali najmanj 28 žrtev in na desetine ranjenih. Foto: Reuters
Napadi na volilne urade so zahtevali najmanj 28 žrtev in na desetine ranjenih. Foto: Reuters

Prvi napad, v katerem je bilo ubitih 16 ljudi, se je zgodil v pisarni neodvisnega kandidata v okrožju Pišin. Druga eksplozija je odjeknila v bližini pisarne verske stranke Jamiart Ulema Islam (JUI) v mestu Kila Saifula, ki je bila v preteklosti že tarča napadov. Umrlo je 12 ljudi, ranjenih je bilo 25, eksplozivna naprava pa je bila nameščena na motorju, parkiranem v bližini pisarne.

Oblasti so sporočile, da bodo zagotovile varnost na voliščih na predvečer volitev, ko se je končala predvolilna kampanja, ki so jo spremljali nasilje in očitki volilnih prevar.

Odgovornost za napade je prevzela Islamska država, kar je sporočila na omrežju Telegram.

Pakistanski državi nasprotuje več skupin, vključno s skupino Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) in separatističnimi skupinami v Beludžistanu, ki so v preteklih mesecih izvedle več napadov.

Tiskovni predstavnik TTP-ja je prevzel odgovornost za ponedeljkov napad na policijsko postajo na severozahodu Pakistana, kjer je umrlo 10 ljudi. TTP je dejal, da je bil napad usmerjen na policijske in varnostne enote in ne na volilne kandidate.

Sredi januarja je Beludžistanska osvobodilna vojska (BLA) izdala letak, na katerem je prevzela odgovornost za bombni napad na urad za volitve in pozvala k bojkotiranju volitev. Kmalu zatem so iz različnih mest v pokrajini poročali o napadih na pisarne političnih strank z ročnimi granatami, je poročal BBC.

Številni volivci v Beludžistanu se počutijo zapostavljene, saj nimajo veliko predstavnikov v parlamentu, in menijo, da so jim vsiljeni kandidati, ki so le malo ali celo nič povezani z Beludžistanom. Številni zato menijo, da so volitve nepoštene.

Kljub nasilju bodo volitve potekale po načrtih, so sporočile beludžistanske oblasti. "Bodite prepričani, teroristom ne bomo dovolili, da spodkopavajo ali sabotirajo demokratični proces," je na družbenem omrežju X sporočil pokrajinski minister za informiranje Jan Ačakzai.

Pakistansko zunanje ministrstvo je sporočilo, da bodo mejni prehodi z Iranom in Afganistanom do petka zaradi varnosti zaprti.

Izidi volitev bodo odvisni od udeležbe

Predvolilno kampanjo je spremljalo nasilje. Foto: Reuters
Predvolilno kampanjo je spremljalo nasilje. Foto: Reuters

Nekdanji pakistanski predsednik vlade Imran Kan, ki je zaprt zaradi obtožb o korupciji, je pred tem pozval svoje podpornike, naj bodo mirni, medtem ko so preostale politične stranke ob koncu kampanje priredile zborovanja. Kanovi privrženci vojski očitajo, da je omejila delovanje kampanje, vendar vojska zanika vmešavanja v politiko.

"Spodbudite čim večje število ljudi, da se udeležijo volitev, in do razglasitve izidov mirno počakajte pred volilnim uradom," je na omrežju X sporočil Kan.

Na pakistanskih volitvah bo svoj glas lahko oddalo 128 milijonov volivcev, ki bodo tako lahko izvolili 266 od 336 poslanskih mest narodne skupščine.

Vendar številni dvomijo o verodostojnosti glasovanja, saj sta bila Kan in njegova stranka PTI potisnjena na stranski tir. PTI je na prejšnjih volitvah prejel največje število poslanskih sedežev, a je bil Imran Kan zaprt zaradi obsodb o korupciji.

Oblasti zanikajo, da bi politično zatirale Kanovo stranko, a so številni voditelji PTI-ja za zapahi ali so zbežali. Kandidati PTI-ja morajo tako na volitvah nastopati kot neodvisni kandidati in ne smejo uporabljati volilnih simbolov svoje stranke, kar je v državi z veliko stopnjo nepismenosti ključnega pomena pri politični kampanji, je poročal BBC.

Vodilni kandidat na volitvah Navaz Šarif, trikratni nekdanji predsednik vlade, je na množičnem zborovanju pozival mlade v državi, naj ne nasedajo Imranu Kanu. Politični analitiki pravijo, da je za ponovni vstop v politiko sklenil dogovor z vojsko.

Uspeh Kanove stranke bo odvisen od volilne udeležbe. Izidi bodo znani v 14 dneh po volitvah.