Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Kmalu po izbruhu požara v rudniku, ki leži v bližini industrijskega mesta Karaganda v osrednjem delu države, je predsednik Kasim Žomart-Tokajev v izjavi za javnost dejal, da bo vlada ustanovila preiskovalno komisijo in proti mednarodnemu jeklarskemu podjetju ArcelorMittal sprožila preiskavo.

V času požara naj bi bilo po navedbah ArcelorMittala pod zemljo več kot 200 rudarjev. Na kraj nesreče je bilo napotenih 40 jamskih reševalcev, oblasti pa so navedle, da bo pristojni minister kmalu obiskal kraj dogajanja.

Predsednik Tokajev se je srečal s svojci umrlih rudarjev in nedeljo razglasil za dan nacionalnega žalovanja. Vzrok za požar še ni znan.

V požaru v drugem rudniku v lasti ArcelorMittala avgusta letos je umrlo pet rudarjev.

ArcelorMittal v Kazahstanu vodi več kot deset rudnikov v industrijski pokrajini na zahodu te z rudninami bogate srednjeazijske države.

Rudarski konglomerat ArcelorMittal je po požaru sporočil, da je s Kazahstanom pred kratkim podpisal pogodbo o nacionalizaciji rudarskih dejavnosti in da bo podjetje prenos premoženja opravilo, kakor hitro se bo dalo.

Decembra 2022 je kazahstanska vlada rudniškemu gigantu zagrozila s prepovedjo delovanja v državi, potem ko je v incidentu, ki ga je družba označila za nesrečo, umrl delavec.

Današnji požar velja za najhujšo nesrečo v kazahstanskih rudnikih od leta 2006, ko je v še enem rudniku, ki ga upravlja ArcelorMittal, umrlo 41 rudarjev.

Požari v rudnikih podjetja so od leta 2006 zahtevali več kot sto življenj, podjetju pa kazahstanske oblasti očitajo neupoštevanje varnostnih in okoljskih predpisov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.