Svojci umrlih prebežnikov so zaprepadeni nad povsem drugačno obravnavo. Foto: Reuters
Svojci umrlih prebežnikov so zaprepadeni nad povsem drugačno obravnavo. Foto: Reuters

Kot na tisoče drugih v Pakistanu je tudi Majeed, študentka prava iz Kašmirja, žalovala na pogrebni slovesnosti brez trupla, da bi ga pokopali.

Najmanj 350 pakistanskih državljanov je bilo na krovu prenatrpanega plovila, je v petek potrdil pakistanski notranji minister Rana Sanaullah. Prav dosti upanja, da bi Majeedine bratrance kadar koli našli in pripeljali domov, ni.

Sorodna novica Umrli vsi potniki s podmornice Titan. Vzrok nesreče "katastrofalna implozija".
Objem preživelih. Foto: Reuters
Objem preživelih. Foto: Reuters

Družine dodatno mučijo navedbe, da so evropske oblasti vedele, da je ladja s 750 prebežniki v težavah, a niso posredovale, poroča Guardian.

A ko so svojci žrtev pogubljene ladje žalovali, je na drugem koncu sveta potekala obsežna operacija, v katero so bila vključena prizadevanja in oprema več držav.

Vsi napori (in vse oči sveta) so bili usmerjeni v turistično podmornico Titan, ki je v nedeljo izginila v globinah Atlantskega oceana, ko se je spuščala k razbitinam Titanika.

V četrtek je podjetje Ocean Gate, ki je organiziralo potope s podmornico Titan do razbitin Titanika, sporočilo, da je vseh pet potnikov s podmornice, ki so jo iskali od nedelje, umrlo.

Ameriška obalna straža je nato sporočila, da so ostanke plovila s podvodnim daljinsko vodenim plovilom našli okoli 500 metrov od razbitin Titanika na morskem dnu. Kot vzrok nesreče so navedli katastrofalno izgubo pritiska in posledično implozijo plovila.

Na krovu podmornice Titan je bil tudi premožni pakistanski poslovnež Shahzada Dawood in njegov sin Suleman. Foto: Reuters
Na krovu podmornice Titan je bil tudi premožni pakistanski poslovnež Shahzada Dawood in njegov sin Suleman. Foto: Reuters

Razkorak ogromen

Sorodna novica Grčija končuje iskanje preživelih po nesreči ladje, v kateri je neuradno umrlo več sto ljudi

Tudi na krovu Titana sta bila dva pakistanska državljana, a iz povsem drugega družbenega sloja kot Majeedini bratranci – poslovnež Shahzada Dawood in njegov 19-letni sin Suleman.

"Izvršni direktor našega podjetja Stockton Rush, Shahzada Dawood in njegov sin Suleman, Hamish Harding ter Paul-Henri Nargeolet so žal umrli. Ti ljudje so bili pravi raziskovalci, ki so imeli pravi pustolovski duh in veliko strast do raziskovanja in zaščite svetovnih oceanov. Žalujemo za izgubljenimi življenji," je sporočilo podjetje Ocean Gate.

Razkorak med obema pomorskima tragedijama, obseg reševalnih akcij in odziv svetovnih medijev na eno in drugo zgodbo je v Pakistanu sprožil burno razpravo glede nacionalne in internacionalne neenakosti ter diametralno nasprotnimi vrednostmi človeških življenj.

“Šokirani smo bili, koliko milijonov dolarjev bo šlo za tisto reševalno akcijo," je povedala Majeed za Guardian. “Uporabili so vsa sredstva in toliko medijske pozornosti je iskanje generiralo. Da pa bi iskali na stotine Pakistancev in drugih na grški ladji, pa se jim ni ljubilo. To so dvojna merila ... lahko bi rešili veliko ljudi, če bi to hoteli – ali pa vsaj trupla spravili na kopno.”

Prenatrpana grška ladja s prebežniki, za katero naj bi evropske oblasti vedele, da je v težavah, a niso ukrepale. Foto: Reuters
Prenatrpana grška ladja s prebežniki, za katero naj bi evropske oblasti vedele, da je v težavah, a niso ukrepale. Foto: Reuters

Različna cena človeških življenj

“Ni tistih pet mož krivih, da je na grški obali umrlo na stotine ljudi. Je pa krivda sistema, v katerem je neenakost med družbenimi sloji tako velika. Ko ljudje to poudarijo, je napačno razumljeno kot sovraštvo,” je povedala ena od vidnejših pakistanskih novinark, ki pa ni želela biti imenovana.

Turistična podmornica Titan. Foto: Reuters
Turistična podmornica Titan. Foto: Reuters

Kot je dejala, je bila pozornost lokalnih medijev do smrti prebežnikov manjša tudi zaradi utrujenosti od večletnega poročanja o smrtih, nasilju in naravnih katastrofah doma.

A kljub temu je bila razsežnost tragedije v Sredozemlju ogromna. Z okoli 500 smrtnimi žrtvami je davek presegel kateri koli teroristični napad v zgodovini Pakistana, je poudaril Sanaullah.

O vrednosti človečnosti

Pakistanske oblasti so sporočile, da so aretirale 14 osumljencev v povezavi z domnevno trgovino z ljudmi, v državi pa so razglasili dan žalovanja. A kaj dosti utehe to žalujočim svojcem ni prineslo.

Obsežno iskanje Titana ta teden. Foto: Reuters
Obsežno iskanje Titana ta teden. Foto: Reuters

Abdul Karim, 36-letni trgovec iz vasi v Kašmirju ob meji z Indijo, je na ladji izgubil bratranca in strica.

“Žalostno je, da je bilo podmornici s petimi bogataši namenjeno toliko več pozornosti, skrbi in pomena kot pa prebežnikom na grški ladji. Na milijone dolarjev je bilo porabljenih za reševanje bogatih, za revne pa take priložnosti ni. Celo pakistanska vlada zadevi ni posvečala nobene pozornosti," je potožil.

Arsalan Khan, profesor antropologije na Union Collegeu v New Yorku je dejal, da je intenzivna medijska pozornost, namenjena podmornici, peterici v njej dala človečnost, ki pa je niso bili deležni umrli v Sredozemlju.

“Odziv na podmornico Titan je bil precej bolj empatičen in poln žalosti. Take razlike ustvarjajo vtis, da so prvi bolj vredni empatije in sočustvovanja," je dejal. "Ta odziv poudarja, kako zelo drugačno vrednost družba in vlade podeljujejo različnim človeškim življenjem – zavedno ali nezavedno."

Zastave na pol droga za žrtvami v podmornici. Foto: Reuters
Zastave na pol droga za žrtvami v podmornici. Foto: Reuters