Kitajski uradniki ob sprejemu ruskega obrambnega ministra Šojguja. Foto: Reuters
Kitajski uradniki ob sprejemu ruskega obrambnega ministra Šojguja. Foto: Reuters

"Zahodna linija vztrajnega stopnjevanja konflikta z Rusijo nosi grožnjo neposrednega vojaškega spopada med jedrskimi silami, ki je poln katastrofalnih posledic," je dejal Šojgu in dodal, da je cilj Zahoda "strateški poraz" Rusije v "hibridni vojni." "Potem ko je Zahod sprožil hudo krizo v Evropi, zdaj poskuša krizo razširiti tudi na azijsko-pacifiško regijo."

Pekinški forum Šjangšan je največji letni dogodek kitajske vojaške diplomacije, ki se ga udeležujejo delegacije okoli 90 držav, tudi ameriška.

Kitajski in ruski vojaški poveljniki so danes ostro kritizirali ZDA. Džang Jovšja, podpredsednik kitajske centralne vojaške komisije, ki na forumu zastopa Kitajsko, je prikrito kritiziral ZDA in njihove zaveznike ter obtožil "nekatere države", da poskušajo spodkopati kitajsko vlado, hkrati pa je poudaril potrebo po izboljšanju vojaških vezi z ZDA. "Poglobili bomo strateško sodelovanje in usklajevanje z Rusijo, na podlagi medsebojnega spoštovanja, miroljubnega sobivanja in sodelovanja, ki koristi vsem, pa smo pripravljeni razviti vojaške vezi z ZDA," je dejal Džang v nagovoru, ki so ga sredi napetosti glede Tajvana in Južnokitajskega morja pozorno spremljali vojaški atašeji in diplomati. V preteklih letih je imel osrednji nagovor kitajski obrambni minister, kot pa je znano, je pretekli teden brez svojega položaja brez pojasnila ostal obrambni minister Li Šangfu, novega pa Peking še ni imenoval.

Kitajska in ZDA na visoki vojaški ravni nista imeli stikov od marca, ko je bil na položaj imenovan zdaj že nekdanji minister Li, ki je pod sankcijami Washingtona. Reuters je prejšnji mesec poročal, da Lija, ki je pogrešan že dva meseca, preiskujejo zaradi korupcije.

Ameriško obrambno ministrstvo je v Peking poslalo delegacijo pod vodstvom Cynthie Šanthi Carras, državne direktorice v uradu podsekretarja za obrambo. Kot poroča Reuters, še ni znano, ali se bo ameriška ekipa ločeno srečala s kitajskimi vojaškimi uradniki. Udeležba ameriške delegacije prihaja v času, ko ZDA in Kitajska pospešujejo izmenjave stikov pred napovedanim vrhom med ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in kitajskim predsednikom Ši Džinpingom prihodnji mesec.

Prejšnji teden se je najvišji kitajski diplomat Vang Ji v Beli hiši sestal z Bidnom, njuno srečanje je trajalo eno uro, Bela hiša pa ga je označila za "dobro priložnost" za ohranitev odprtih komunikacijskih linij med dvema geopolitičnima tekmecema.

Glede Tajvana Kitajska ostaja neomajna. Kitajski generalpodpolkovnik He Lej je v govoru za državne medije v nedeljo dejal, da če bo Kitajska morala uporabiti silo proti Tajvanu, "bo to vojna za ponovno združitev, pravična in legitimna vojna, ki jo bodo Kitajci podprli in v njej sodelovali, in vojna, ki bo zatrla tuje vmešavanje".

V svojem govoru je Džang dejal, da države "ne bi smele namerno izzivati drugih držav glede velikih in občutljivih vprašanj," je dejal in dodal, da je Tajvan "glavni interes" Kitajske.

Številne zahodne države so se forumu izogibale ali pa pošiljajo le majhne delegacije na nižji ravni, o vprašanjih mednarodne varnosti pa raje razpravljajo na dialogu Šangri-La, ki vsako leto poteka v Singapurju.