Sprejem ameriških senatorjev pri kitajskem predsedniku. Foto: Reuters
Sprejem ameriških senatorjev pri kitajskem predsedniku. Foto: Reuters

"Kitajska in ZDA morajo pokazati širokosrčnost, vizijo in odgovornost, ki pritiče velikim državam, s čimer bodo povečali blaginjo obeh narodov in spodbudili napredek človeštva," je dejal Ši Džinping v veliki dvorani ljudstva v Pekingu.

Pred tem se je z ameriško delegacijo srečal kitajski zunanji minister Vang Ji in izrazil upanje, da bodo ameriški senatorji po svojem potovanju "bolje razumeli Kitajsko".

Vodja demokratske večine v ameriškem senatu Chuck Schumer je v Pekingu dejal, da je glavni cilj obiska iskanje "gospodarske vzajemnosti" in ustvarjanje enakih konkurenčnih pogojev za ameriška podjetja na Kitajskem. Zagotovil je, da Washington ne išče konflikta s Pekingom.

"Kitajska mora zagotoviti enake konkurenčne pogoje za ameriška podjetja in delavce. Številni Američani, vključno z našo delegacijo, ne verjamejo, da je situacija zdaj poštena," je Schumer povedal na srečanju z Vang Jijem.

Ši Džinping je Schumerju dejal, da bi morali njuni državi spoštovati in sodelovati druga z drugo. Dodal je, da so vezi med Kitajsko in ZDA najpomembnejši dvostranski odnosi na svetu in da želi prisluhniti mnenju nasprotne strani.

Chuck Schumer in Ši Džinping. Foto: Reuters
Chuck Schumer in Ši Džinping. Foto: Reuters

Kongresniki bodo opozorili na proizvodnjo kemikalij za fentanil

Skupina šestih senatorjev, med njimi so tudi republikanci Mike Crapo, Bill Cassidy in John Kennedy ter demokrata Maggie Hassan in Jon Ossoff, se bo srečala tudi s predstavniki ameriških podjetij na Kitajskem.

Delegacija ameriških kongresnikov želi tudi pozvati k odgovornosti kitajskih podjetij, ki dobavljajo smrtonosne kemikalije za proizvodnjo mamila fentanil v ZDA, ter zagotoviti, da Kitajska ne podpira nemoralne vojne Rusije proti Ukrajini. Prav tako želijo spodbuditi napredek Kitajske pri spoštovanju človekovih pravic.

ZDA "razočarane" nad odzivom Kitajske na spopade v Izraelu in Gazi

Schumer je bil tudi kritičen do kitajskih oblasti, ker se ob spopadih med palestinskim gibanjem Hamas in izraelsko vojsko niso odkrito postavile na stran Izraela. Izrazil je "razočaranje", ker Peking ni pokazal "nobene simpatije" do Izraela.

Kitajsko zunanje ministrstvo je v nedeljo izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi stopnjevanja nasilja in pozvalo k t. i. rešitvi dveh držav, torej ustanovitvi neodvisne države Palestine.

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning je v odzivu na kritike ZDA poudarila, da je Kitajska "zelo zaskrbljena" nad stopnjevanjem konflikta. "Zelo smo žalostni zaradi civilnih žrtev, ki jih je povzročil spopad, in tudi nasprotujemo ter obsojamo takšna dejanja proti civilistom," je dejala in pozvala k prekinitvi ognja.

Več visokih ameriških obiskov Kitajske

Obisk senatne delegacije je zadnji v vrsti visokih ameriških obiskov v Pekingu v želji po zmanjšanju napetosti med velesilama. Kitajsko so letos že obiskali ameriški državni sekretar Antony Blinken, ministrici za finance in trgovino Janet Yellen in Gina Raimondo ter posebni odposlanec za podnebje John Kerry. Še pred koncem leta bi se lahko srečala tudi voditelja obeh držav.