18-letna Rahaf Mohamed Al Kunun (v sredini) je v spremstvu predstavnika Visokega komisariata Združenih narodov (ZN) za begunce zapustila hotel na letališču v Bangkoku. Foto: EPA
18-letna Rahaf Mohamed Al Kunun (v sredini) je v spremstvu predstavnika Visokega komisariata Združenih narodov (ZN) za begunce zapustila hotel na letališču v Bangkoku. Foto: EPA

Rahaf Mohamed Al Kunun je na letališču od sobote, ko so ji tajski uradniki zavrnili vstop v državo in zavračajo njene obtožbe, da so jo pridržali v imenu savdskoarabske vlade.

Savdsko ministrstvo za zunanje zadeve je zavrnilo njene trditve, da ji je veleposlaništvo zaplenilo potni list. Kot so sporočili prek Twitterja, so jo na letališču ustavili, ker je kršila tajske imigracijske zakone.

18-letnica je na Twitterju objavila posnetek, kako se je zaprla v hotelsko sobo.

Kot je povedala za Reuters, je pobegnila iz Kuvajta, medtem ko je bila njena družina tam na počitnicah in je načrtovala pot prek Tajske do Avstralije, kjer bi zaprosila za azil. Po njenih navedbah so jo pridržali, ko je zapustila letalo ob prihodu v Bangkok, in ji rekli, da jo bodo poslali nazaj v Kuvajt.

Savdijka: Zatirajo me. Ubili me bodo.
"V Kuvajtu me bodo pričakali moji bratje in družina in savdskoarabsko veleposlaništvo,"
je dejala v zvočnem posnetku v nedeljo. "Ubili med bodo. Moje življenje je ogroženo. Družina mi grozi, da me bo ubila zaradi najbolj trivialnih stvari." Na vprašanje, zakaj želi azil v Avstraliji, je odgovorila, da jo zlorabljajo psihično, čustveno in verbalno, poleg tega je že nekaj mesecev zaprta v hiši. Ob tem naj bi ji družina grozila, da ne bo smela nadaljevati izobraževanja. "Ne pustijo mi voziti ali potovati. Zatirajo me. Rada imam življenje in delo in sem zelo ambiciozna, toda družina mi onemogoča življenje."

Kot poroča Reuters, njena družina njenih navedb še ni komentirala. V prvih objavah na družbenih omrežjih je najstnica objavila, da je njena družina vplivna v savdskoarabski družbi. V skladu s pravili, ki veljajo v Savdski Arabiji, potrebuje ženska dovoljenje moškega člana družine, da lahko dela, se poroči, potuje in da je deležna določenih medicinskih storitev.

Letališče v Bangkoku, kjer je zdaj 18-letnica. Foto: Reuters
Letališče v Bangkoku, kjer je zdaj 18-letnica. Foto: Reuters

Tajci: Vzrok za zavrnitev vstopa neustrezni dokumenti
Tajske oblasti so sporočile, da so Savdski Arabki zavrnili vstop v državo, ker ni imela ustreznih dokumentov, in sicer naj ne bi imela povratne karte ali hotelske rezervacije. "Stopili smo v stik s savdskoatabskim zunanjim ministrstvom, da bi jo lahko poslali nazaj v državo, iz katere je prišla," je dejal namestnik tajskega premierja Pravita Vongsuvana.

Kot je dejala Rahaf, je pridobila avstralski vizum in rezervirala polet, načrtovala je, da bo nekaj dni preživela na Tajskem, da ne bi izzvala sumov, potem pa nadaljevati pot v Avstralijo. "Ko sem prispela na letališče, je nekdo prišel k meni in mi dejal, da bo uredil tajski vizum, a mi je vzel potni list. Nazaj je prišel z nekom, zdel se je kot letališki varnostnik, in mi povedal, da moji starši nasprotujejo in da se moram vrniti v Savdsko Arabijo z družbo Kuwait Airways."

Tajske oblasti: Ne želimo je poslati v smrt.
Vodja tajskega urada za imigracijo Suračate Hakparn je pozneje na novinarski konferenci pojasnil, da Savdijke ne bodo izgnali proti njeni volji, saj je ne želijo poslati v smrt, in da so uredili srečanje s predstavnikom ZN. Rahaf Mohamed Al Kunun je v okviru zaščite predstavnika Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) pozneje zapustila letališče. "Ima dovoljenje, da ostane ... zdaj je pod oskrbo UNHCR," je dejal Hakparn.

Savdijska najstnica si je na Tajskem izborila zatočišče