Kazahstan je bil zadnji od sovjetskih republik, ki je razglasil neodvisnost med razpadom Sovjetske zveze leta 1991. Foto: AP
Kazahstan je bil zadnji od sovjetskih republik, ki je razglasil neodvisnost med razpadom Sovjetske zveze leta 1991. Foto: AP

Nekdanja sovjetska republika, kjer živi več kot tri milijone etničnih Rusov, velja za tesno zaveznico Rusije, a kljub temu ni podprla "posebne vojaške operacije" v Ukrajini kot v Moskvi imenujejo vojaško agresijo, ampak se je zavzela za mir.

Kazahstanski uporabniki spleta so zdaj tarča oglasov, ki ponujajo podpis pogodbe z rusko vojsko in ponujajo enkratno izplačilo v znesku 495.000 rubljev oziroma 5300 dolarjev skupaj z mesečno plačo 190.000 rubljev oziroma 2000 dolarjev in nerazkritimi dodatnimi ugodnostmi.

Oglasi vodijo do spletne strani, ki potencialnim nabornikom ponuja služenje v ruski vojski v pokrajini Sahalin na daljnem vzhodu Rusije. Kot lastnik spletne strani je navedena Agencija za razvoj človeškega kapitala regije Sahalin, ki so jo ustanovile lokalne oblasti.

Sodelovanje v vojaških konfliktih v tujini sicer kazahstanska zakonodaja prepoveduje.

Lani je mnogo Rusov prebegnilo čez mejo v Kazahstan in zaprosilo za dovoljenje za bivanje, da bi se izognilo vpoklicu v rusko vojsko in napotitvijo na fronto v Ukrajino.

Nekateri prebivalci drugih nekdanjih sovjetskih srednjeazijskih republik so za Reuters povedali, da so se nekateri njihovi rojaki pridružili ruski vojski ali ruskim zasebnim skupinam plačancev, kot je Wagner, vendar je novačenje običajno potekalo v Rusiji, kjer dela na milijone Uzbekov, Tadžikov in Kirgizov delavcev migrantov.

Kazahstanci v takem številu ne odhajajo na delo v Rusiji, saj z nafto in plinom bogata država ponuja dovolj zaposlitev doma. Vseeno se v zadnjem času na spletu pojavljajo mali oglasi s ponudbami za gradbena dela na ukrajinskih ozemljih pod rusko okupacijo.

V Kirgiziji je bil domačin maja letos obsojen na deset let zapora, ker se je pridružil proruskim silam v ukrajinski regiji Lugansk. Rusko zunanje ministrstvo je ta teden sporočilo, da preučuje prošnjo ruskega politika za podelitev ruskega državljanstva obsojencu, s čimer bi lahko Moskva pritisnila na Biškek, da ga izpusti in mu omogoči vrnitev v Rusijo.