Vidnejši predstavnik Hongkonškega zavezništva Tsang Kin Šing. Foto: EPA
Vidnejši predstavnik Hongkonškega zavezništva Tsang Kin Šing. Foto: EPA

"To je zelo boleča razpustitev," je povedal član zavezništva Tsang Kin Šing. "Vlada uporablja vse možne zakone, da prisili civilne skupine v razpustitev," je dodal.

Hongkonško zavezništvo je desetletja redno organiziralo spominske slovesnosti ob obletnici pokola na Trgu nebeškega miru v Pekingu. Več vodilnih članov pa je zaprtih zaradi sodelovanja v demokratičnem gibanju v Hongkongu.

Ravno ta mesec so vodilne predstavnike skupine obtožili še spodbujanja k prevratu po policijski raciji v mestnem muzeju, ki je posvečen pokolu na pekinškem trgu leta 1989. Policija je ob tem ukazala odstranitev spletne strani in profilov na družbenih omrežjih.

V pismu iz zapora je ena od vodij zavezništva Čov Hang Tung pozvala podpornike, naj ne obupajo in ohranijo gibanje, medtem pa sta druga dva zaprta voditelja podpisala pismo glede razpustitve zaradi trenutnega vzdušja v družbi.

Bedenje kot simbol politične svobode Hongkonga

Hongkonško zavezništvo je v zadnjih treh desetletjih organiziralo bedenje v spomin na žrtve pokola.

Bedenje ob obletnici je veljalo za enega od najvidnejših simbolov politične svobode Hongkonga, a so v zadnjih dveh letih oblasti dogodek ob obletnici na dan 4. junija prepovedale in kot razlog navedle pandemijo covida-19 ter varnostne razloge.

Peking je v zadnjih letih okrepil svoj vpliv v Hongkongu, potem ko so metropolo leta 2019 preplavili prodemokratični protesti. Med drugim so uvedli zakon o nacionalni varnosti, ki strogo posreduje proti kakršnemu koli uporu. V okviru zakona so obtožili več kot 90 ljudi, več deset organizacij pa so razpustili.