Ruski predsednik se je članicam SCO-ja zahvalil tudi za podporo med uporom Wagnerjeve skupine. Foto: Reuters
Ruski predsednik se je članicam SCO-ja zahvalil tudi za podporo med uporom Wagnerjeve skupine. Foto: Reuters

"Rusija se bo še naprej upirala vsem zunanjim pritiskom, sankcijam in provokacijam," je dejal Putin in se članicam SCO-ja zahvalil tudi za podporo med nedavnim neuspelim uporom skupine Wagner.

"Rad bi se zahvalil vsem članicam, ki so izrazile podporo ruskemu vodstvu, ukrepom za zaščito ustavnega reda ter življenja in varnosti državljanov," je dodal.

V govoru je še poudaril, da trenutno več kot 80 odstotkov trgovine med Rusijo in Kitajsko poteka v rubljih in juanih. Pozdravil je tudi prošnjo Belorusije, da bi na naslednjem vrhu postala stalna članica SCO-ja.

Prenos Šijevega nagovora v Pekingu. Foto: Reuters
Prenos Šijevega nagovora v Pekingu. Foto: Reuters

Ši Džinping: Zunanje sile podpihujejo hladno vojno

Kitajski predsednik Ši Džinping je medtem izpostavil pomen regionalne varnosti in dodal, da je konflikte treba reševati z dialogom, pri čemer pa ruske invazije v Ukrajino ni omenil. Ponovno se je izrekel proti unilateralizmu in protekcionizmu ter poudaril, da se je treba izogniti morebitni novi hladni vojni.

"Biti moramo zelo pozorni na zunanje sile, ki podpihujejo novo hladno vojno in ustvarjajo konfrontacijo v regiji, ter odločno nasprotovati vsaki državi, ki se vmešava v naše notranje zadeve iz kakršnega koli razloga," je še dodal Ši.

Iran se je pridružil organizaciji

Organizacija SCO, ki je bila sprva ustanovljena za boj proti terorizmu leta 2001, ob Kitajski in Rusiji vključuje še Indijo, Pakistan, Kazahstan, Kirgizijo, Uzbekistan in Tadžikistan. Na današnjem vrhu se je organizaciji uradno pridružil tudi Iran.

Putin: Rusija se bo upirala sankcijam