Avstralski kmetje so si prizadevali za večji dostop avstralske govedine na evropski trg. Foto: Reuters
Avstralski kmetje so si prizadevali za večji dostop avstralske govedine na evropski trg. Foto: Reuters

Največja kmetijska industrijska skupina se je zahvalila avstralski vladi, ker ni s podpisom pogodbe "žrtvovala" avstralskih kmetov. Avstralska stran je vztrajala, da v skladu s ponujeno pogodbo EU-ja ne bi dovolil uvoza zadostnih količin njihovih izdelkov.

Strani sta se pogajali od leta 2018, pri čemer si je Avstralija želela povečati kmetijski izvoz z odpravo carin EU-ja in razširitvijo kvot, Evropa pa si je prizadeval za večji dostop do kritične avstralske industrije mineralov.

Avstralski minister za trgovino Don Farrell je po srečanju trgovinskih ministrov skupine sedmih (G7) v japonskem mestu Osaka konec tedna dejal, da ni bilo nobenega napredka. "V Osako sem prišel z namenom, da dokončam sporazum o prosti trgovini," je dejal Farrell in dodal, da "na žalost nismo mogli napredovati". "Pogajanja se bodo nadaljevala in upam, da bomo nekega dne podpisali dogovor, ki bo koristil tako Avstraliji kot našim evropskim prijateljem."

Avstralski minister za kmetijstvo Murray Watt je dejal, da je EU – eden največjih svetovnih trgov – le nekoliko prilagodil predlog, ki ga je dal na mizo pred tremi meseci. "Enostavno nismo videli, da bi EU povečal svojo ponudbo za stvari, kot so govedina, ovce, mlečni izdelki, sladkor, v taki meri, da bi mislili, da je ta dogovor v nacionalnem interesu Avstralije," je povedal za radio ABC.

Visoki predstavnik EU-ja za trgovino Valdis Dombrovskis je dejal, da je blok Avstraliji "predstavil komercialno pomembno ponudbo za dostop do kmetijskega trga, pri čemer je upošteval interese evropskega kmetijskega sektorja".
"Na žalost naši avstralski partnerji niso mogli sodelovati na podlagi predhodno prepoznanih področij. Zato nismo mogli napredovati," je dejal.

Avstralski kmetijski minister Watt je še dejal, da bo zaradi prihajajočih volitev v EU-ju minilo nekaj časa, preden se bosta avstralska vlada in vodstvo EU-ja lahko znova pogajala o dogovoru.

Avstralske kmetijske skupine so pritiskale na vlado, naj ne podpiše "slabega dogovora", ki bi njihove člane postavil v slabši položaj pred konkurenti na Novi Zelandiji, v Kanadi in Južni Ameriki, ki imajo večji dostop do trgov EU-ja.

EU je lani podpisala trgovinski sporazum z Novo Zelandijo, ki je znižal tarife za izvoz iz EU-ja, vključno z oblačili, kemikalijami in avtomobili, ter dovolil več novozelandske govedine, jagnjetine, masla in sira v EU. "Razočaranje je, da Evropejci niso bili pripravljeni dati na mizo nečesa trgovsko pomembnega," je v izjavi dejal predsednik Nacionalne zveze kmetov David Jochinke.