Pomoč počasi prihaja do odročnih območij, ki jih je prizadel potres. Foto: EPA
Pomoč počasi prihaja do odročnih območij, ki jih je prizadel potres. Foto: EPA

Tla so se zatresla malo pred polnočjo po lokalnem času, žarišče potresa pa je bilo okoli 400 kilometrov severovzhodno od prestolnice Katmandu in blizu meje s Kitajsko. Po podatkih nepalskega državnega seizmološkega centra je imel potres magnitudo 6,4, medtem ko ameriški geološki center magnitudo ocenjuje na 5,6.

Po zadnjih podatkih je v potresu umrlo 157 ljudi, a se oblasti bojijo, da bo število žrtev še naraslo, saj še niso vzpostavili stika z odročnimi in hribovitimi predeli blizu žarišča. Po potresu so številna mesta odrezana od sveta, saj so plazovi zemlje in kamenja zasuli dovozne ceste, zato so območja za reševalne ekipe težko ali pa nedostopna.

Nepalski premier Pushpa Kamal, ki je že prispel v prizadeto regijo, je na družbenem omrežju X izrazil "globoko žalost" zaradi smrtnih žrtev in gmotne škode zaradi potresa. Sporočil je, da je varnostnim službam naročil, naj nemudoma začnejo reševalne in humanitarne operacije.

"Število ranjenih bi lahko bilo v stotinah, število smrtnih žrtev pa bi lahko tudi naraslo," je za Reuters po telefonu povedal predstavnik okrožja Jajarkot Harish Chandra Sharma.

Številne hiše so porušene. Foto: Reuters
Številne hiše so porušene. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik vojske je po poročanju britanskega BBC povedal, da je bilo v potresu ranjenih več kot 100 ljudi in da je bolnišnica v Jajarkotu polna ranjencev.

V uri po potresu so sledili še trije popotresni sunki, številni ljudje pa so preostanek noči preživeli na prostem, saj so se bali novih potresov, še poroča BBC.

Okrožje Jajarkot ima približno 190.000 prebivalcev v številnih vaseh, ki so raztresene po hribih.

Tokratno tresenje tal je najsmrtonosnejše po letu 2015, ko sta himalajsko državo prizadela dva potresa, ki sta zahtevala 9000 smrtnih žrtev, uničenih pa je bilo več kot milijon domov. Gospodarsko škodo takratnega potresa ocenjujejo na šest milijard dolarjev.

Potres v Nepalu
Nepal stresel močan potres