V pokrajini Nong Bua Lampu poteka žalovanje za ubitimi v pokolu. Foto: Reuters
V pokrajini Nong Bua Lampu poteka žalovanje za ubitimi v pokolu. Foto: Reuters

Vrtec v podeželskem mestu Nong Bua na severovzhodu Tajske je v četrtek doletela huda tragedija. Nekdanji policist je oborožen s strelnim orožjem in nožem vstopil v zgradbo in najprej umoril dva zaposlena, nato pa je pobil vse otroke – razen enega.

Sorodna novica Na Tajskem v pokolu nekdanjega policista 38 mrtvih, med njimi 22 otrok

Otroci so bili v času napada sredi počitka po opoldanskem kosilu. Še dve uri prej so vzgojiteljice staršem poslale fotografije nasmejanih otrok, zaposlenih z risanjem in pisanjem, poroča BBC.

V oddelku, ki ga je obiskovala Emmy, je bilo skupaj enajst otrok. 35-letni napadalec jih je deset umoril z nožem. Ni jasno, zakaj je Emmy napad preživela. Policisti so jo našli budno, stisnjeno ob trupla sošolcev.

"Ni vedela, kaj se je zgodilo"

"Ko se je zbudila, ni vedela, kaj se je zgodilo," je za BBC povedal njen dedek Somsak Srithong. "Mislila je, da njeni prijatelji še spijo. Policist ji je obraz pokril s krpo in jo odnesel stran od vse krvi," je opisal dogajanje po napadu.

Emmy je edini preživeli otrok pokola v vrtcu. Njena mati, 35-letna Panompai Srithong, med tednom dela v tajski prestolnici Bangkok, kjer je slišala novico, da so ubiti vsi otroci v vrtcu, zato sprva sploh ni verjela, da je Emmy še živa. "Končno sem prejela videoklic z Emmy in čutila sem ogromno olajšanje," je povedala za BBC.

"Premlada, da bi razumela koncept smrti"

Triletna Emmy še ne razume, kaj se je zgodilo. Kar naprej sprašuje po svojem najboljšem prijatelju, triletnem Pataravutu, s katerim sta v vrtcu vedno skupaj počivala po kosilu. Obiskovanje vrtca ji je bilo všeč, želela je biti takšna kot njeni vzgojitelji, povejo njeni družinski člani.

"Babica ji je vendarle povedala, da so vsi njeni šolski prijatelji umrli, skupaj z vzgojiteljico, in da je vrtec zaprt," pravi njena mama. "Vsak dan si samo želi iti v šolo. Nenehno ji moramo govoriti, da je šola zaprta. Premlada je, da bi razumela koncept smrti," je še dodala.

Na Tajskem se ob tem začenjajo trije dnevi žalovanja po napadu. V templjih po pokrajini Nong Bua Lampu potekajo pogrebi in molitve za žrtve.

Svojci žalujejo za 24 ubitimi otroki. Foto: Reuters
Svojci žalujejo za 24 ubitimi otroki. Foto: Reuters

Jeza zaradi razširjenosti orožja in drog

Po pokolu so številni jezni zaradi razširjenosti strelnega orožja in uporabe drog na Tajskem. V državi s 70 milijoni prebivalcev je kar 10 milijonov kosov strelnega orožja. "Starši se sprašujejo, kje je varno mesto za njihove otroke. Tako sem žalosten. Prosim, da kakršna koli oblast okrepi našo varnost," je dejal Emmyjin stric Veeračai Srithong.

Nagib nekdanjega policista Panje Kamraba za pokol ostaja neznanka. Znano je le, da je bil iz policije odpuščen zaradi težav z drogami, prav o tem pa je imel pred napadom zaslišanje na sodišču. Napadalec naj bi v vrtec prišel po svojega otroka, a ga tam ni našel. Začel je morilski pohod, v katerem je ubil 35 ljudi. Nato se je odpeljal domov, kjer je ubil še svojo ženo in krušnega sina, nato je storil samomor.