Kljub trditvam kitajskih statistikov, da je gospodarstvo v dobrem zagonu, analitiki opozarjajo na nizko primerjalno osnovo, saj je lansko leto zaznamoval covid-19. Foto: Reuters
Kljub trditvam kitajskih statistikov, da je gospodarstvo v dobrem zagonu, analitiki opozarjajo na nizko primerjalno osnovo, saj je lansko leto zaznamoval covid-19. Foto: Reuters

Kitajski BDP se je po 4,5-odstotni letni rasti v prvem četrtletju v drugem četrtletju na letni ravni zvišal za 6,3 odstotka, je objavil kitajski statistični urad in v sporočilu navedel, da je imelo okrevanje gospodarstva "dober zagon".

"Tržno povpraševanje se je postopoma izboljšalo, proizvodnja je nadaljevala rast, zaposlenost in cene se v splošnem niso spreminjale, razpoložljivi dohodek prebivalstva je enakomerno rasel," je povedal tiskovni predstavnik statističnega urada Fu Linghuj.

Podatki so slabši od pričakovanj. Analitiki, ki jih je anketirala francoska tiskovna agencija AFP, so pričakovali 7,1-odstotno rast, pri tem pa opozorili, da objavljeni podatki ne bodo realno odražali stanja gospodarstva, saj je osnova za primerjavo nizka. Leto prej je Kitajska ob strogih omejevalnih ukrepih zaradi covida-19, med drugim ob zaprtju mest, omejitvah potovanj in zapiranju tovarn, imela 0,4-odstotno gospodarsko rast.

Bolj realna naj bi bila primerjava s prvim letošnjim četrtletjem, in sicer se je BDP v drugem trimesečju glede na prvo povečal za 0,8 odstotka. V prvem četrtletju je bil BDP za 2,2 odstotka večji kot, kar se gospodarske dejavnosti tiče, v bledem zadnjem lanskem trimesečju.

Obseg prodaje v trgovini na drobno se je junija v medletni primerjavi povečal za 3,1 odstotka, potem ko je bila maja medletna rast 12,7-odstotna. Junijski podatki so skladni z napovedmi analitikov za ameriški medij Bloomberg, kažejo pa na negotovost med potrošniki.

Mladi po končanem študiju na univerzi vse težje pridejo do zaposlitve. Foto: EPA
Mladi po končanem študiju na univerzi vse težje pridejo do zaposlitve. Foto: EPA

Številni mladi brez dela

Posebej skrbi stopnja brezposelnosti med mladimi na Kitajskem, ki se je junija v starosti od 16 do 24 let zvišala na rekordnih 21,3 odstotka, potem ko je bila maja pri 20,8 odstotka.

Ekonomisti so še posebej pozorni na zaposlenost med mladimi, saj bo po poročanju BBC-ja letos na trg dela vstopilo rekordnih 11,58 milijona diplomantov.

Oblasti so že prej opozorile na rast brezposelnosti med mladimi v prihodnjih mesecih, ki naj bi vrh dosegla avgusta. Brezposelnost med mladimi v mestih narašča že nekaj časa, med drugim tudi zaradi neskladja med tem, za kar so bili diplomanti usposobljeni, in trenutno razpoložljivimi delovnimi mesti.

Ekonomistka Dan Vang pri kitajski banki Hang Seng je za BBC povedala, da vprašanje brezposelnosti mladih "zahteva bolj neposredne politične odzive, saj je ta skupina prebivalstva precej glasna na spletu". "Njihovo izražanje nezadovoljstva s trenutnimi razmerami lahko sproži širšo izgubo zaupanja v gospodarstvu," je dodala.

Kitajska je številke o brezposelnosti mladih začela objavljati leta 2018. Trenutno pa ne objavlja podatkov o zaposlitvenem statusu mladih na podeželju.

Kitajska pričakuje, da bo v celotnem letu 2023 dosegla petodstotno gospodarsko rast. Lani je znašala tri odstotke, precej po uradnim ciljem, ki je bil postavljen pri 5,5 odstotka.