Severna Koreja je sporočila, da je 23-letni ameriški vojak priznal nezakonit prehod meje. Foto: Reuters
Severna Koreja je sporočila, da je 23-letni ameriški vojak priznal nezakonit prehod meje. Foto: Reuters

Kinga so malce pred prestopom izpustili iz južnokorejskega pripora, kjer je bil zaradi obtožb o fizičnem obračunu v enem od lokalov, v pijanem stanju pa naj bi tudi uničeval javno lastnino, napadel policijski avtomobil in rasistično zmerjal domačine.

Z letališča v Seulu bi moral odpotovati v ZDA, kjer bi se soočil z dodatnimi disciplinskimi ukrepi, vendar je zapustil letališče, se pridružil turistični skupini za ogled skupnega varnostnega območja na razmejitveni črti med Severno in Južno Korejo in nenadoma pobegnil na sever.

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA poroča, da je King izrazil željo, da dobi zatočišče v Severni Koreji ali v tretji državi, ker se v ZDA noče vrniti.

Pentagon teh navedb ni komentiral, sicer pa ima težave, kako Kinga sploh opredeliti. Čeprav so ZDA in Severna Koreja tehnično gledano še vedno v vojni, saj se je korejska vojna leta 1953 končala s premirjem, in ne mirovnim sporazumom, pa King ne more biti vojni ujetnik, ker je prostovoljno v civilni preobleki prestopil k sovražniku. Po drugi strani pa je še vedno aktivni pripadnik ameriške vojske.

Administracija predsednika Joeja Bidna in Pentagon trdita, da si prizadevata za njegovo vrnitev v domovino.