Južnokorejski vojak na meji med Korejama. Foto: Reuters
Južnokorejski vojak na meji med Korejama. Foto: Reuters

Iz Pjongjanga so sporočili, da bodo na meji z južno sosedo namestili močnejše oborožene sile in novo orožje. Odločitev so sprejeli dan po tem, ko je Seul v znak protesta zaradi izstrelitve vohunskega satelita prekinil del vojaškega sporazuma med Korejama, ki sta ga sklenili pred petimi leti, njegov namen pa je bil zmanjšati napetosti ob skupni meji.

Sorodna novica Seul bo po izstrelitvi severnokorejskega vohunskega satelita znova okrepil nadzor na meji

Severnokorejsko obrambno ministrstvo je v izjavi, ki jo je posredovala tiskovna agencija KCNA, sporočilo, da bo obnovilo vse vojaške ukrepe, ki jih je ustavilo v skladu z dogovorom z Južno Korejo. "Odslej naša vojska ne bo nikoli vezana na vojaški sporazum med Severno in Južno Korejo iz 19. septembra 2018," je bilo navedeno v izjavi. "Umaknili bomo vojaške ukrepe, sprejete za preprečevanje vojaških napetosti in sporov na vseh področjih, vključno s kopnim, morjem in zrakom, ter v regiji vzdolž vojaške razmejitvene črte namestili močnejše oborožene sile in vojaško opremo novega tipa."

Je Rusija pomagala Pjongjangu?

Južnokorejski uradniki so dejali, da je pri torkovi izstrelitvi najverjetneje sodelovala ruska tehnična pomoč v okviru okrepljenega sodelovanja med državama, po katerem Pjongjang Rusiji dobavlja milijone artilerijskih nabojev. Kot je znano, sta se septembra srečala Kim Džong Un in ruski predsednik Vladimir Putin, ki je takrat Pjongjangu obljubil pomoč pri izdelavi satelitov. Rusija in Severna Koreja sta zanikali orožarske posle, vendar sta obljubili poglobljeno sodelovanje, tudi na področju satelitov.

Po pogovorih med voditeljema je Severna Koreja poslala podatke o nosilnih raketah, uporabljenih pri dveh prejšnjih izstrelitvah satelitov, Rusija pa je ponudila svojo analizo podatkov, je povedal Yoo Sang Bum, član južnokorejske parlamentarne obveščevalne komisije. "Glede uspešnosti tretje izstrelitve je nacionalna obveščevalna služba ocenila, da je pri tem pomagala Rusija," je novinarjem povedal Yoo.

Severnokorejski državni mediji so v sredo sporočili, da si je Kim ogledal satelitske posnetke ameriškega oporišča v Guamu. Vendar je Yoo dejal, da je težko preveriti, ali je satelit lahko posnel takšne slike.

Kim Džong Un si je ogledal torkovo izstrelitev. Foto: Reuters
Kim Džong Un si je ogledal torkovo izstrelitev. Foto: Reuters

Seul okrepil nadzor na meji

Južna Koreja je v sredo zaradi izstrelitve Pjongjanga suspendirala del sporazuma med državama in napovedala takojšnjo okrepitev nadzora ob močno utrjeni meji s severno sosedo. Na obmejnem območju je tako vnovič začela uporabljati izvidniška letala s posadko in brez posadke, je poročala tiskovna agencija Yonhap.

Severna Koreja je Južno Korejo obtožila, da je opustila dogovor, znan kot celovit vojaški sporazum (CMA), in dejala, da bo Seul "v celoti odgovoren za to, če bo izbruhnil nepopravljiv spopad" med Korejama. Seul je izjavo sporočil nekaj ur po tem, ko je v sredo pozno zvečer ob svoji vzhodni obali izstrelil novo balistično raketo. Južnokorejska vojska je sporočila, da izstrelitev očitno ni bila uspešna.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva je dejal, da je bila odločitev Južne Koreje, da začasno prekine del sporazuma CMA, "preudaren in zadržan odziv", pri čemer je navedel, da Severna Koreja "ni spoštovala sporazuma"."

Sporazum med državama leta 2018 sta podpisala Kim Džong Un in takratni južnokorejski predsednik Mun Džae In. Mun Čung In, profesor na univerzi Jonsei, ki je med pogovori s Kimom deloval kot posebni svetovalec južnokorejskega predsednika, je dejal, da čeprav Severna Koreja ni upoštevala vseh elementov sporazuma, lahko propad dogovora poveča tveganje za spopade ob meji. "Naključni spopadi lahko prerastejo v popoln konflikt, vključno z jedrskimi napadi," je dejal. "Imamo vse razloge, da poskušamo zmanjšati tveganje in napetosti, namesto tega pa se Jug usmerja v nasprotno smer."

Severna Koreja je v torek sporočila, da je v orbito postavila svoj prvi vohunski satelit, s čimer je sprožila mednarodno obsodbo zaradi kršenja resolucij Združenih narodov, ki prepovedujejo uporabo tehnologije, uporabne za programe balističnih raket. Južna Koreja je sporočila, da naj bi severnokorejski satelit vstopil v orbito, vendar bo potrebovala čas, da oceni, ali deluje normalno.