Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po deveturnem potovanju je 86-letni poglavar Katoliške cerkve poslal telegram kitajskemu predsedniku Ši Džinpingu, v katerem je njemu in Kitajcem poslal "pozdrave z dobrimi željami". "Zagotavljam vam svoje molitve za blaginjo naroda in vam priklicujem božji blagoslov enotnosti in miru," je zapisal.

V Pekingu so se na sporočilo odzvali z željo po krepitvi zaupanja med Vatikanom in Kitajsko. "Blagoslov z vatikanske strani odraža prijateljstvo in dobro voljo," je sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin.

Dodal je, da si je Kitajska še naprej pripravljena prizadevati za vzpostavitev konstruktivnega dialoga s Svetim sedežem, krepitev zaupanja ter izboljšanje razumevanja in odnosov med stranema.

Frančiška je ob prihodu v Ulan Bator med drugim pričakal mongolski zunanji minister Batmunh Battsetseg, nato se je prvi mož Katoliške cerkve odpravil na dom škofa Giorgia Marenga, apostolskega prefekta v mongolski prestolnici, kjer ga je pozdravilo več sto vernikov.

Danes papež nima načrtovanih drugih dejavnosti, v soboto pa ima na programu slavnostno dobrodošlico, srečanje s predsednikom Uhnagijnom Hurelsuhom in premierjem Luvsanamsraijem Ojun-Erdenejem ter nagovor predstavnikov države in civilne družbe.

Pozneje v soboto se bo srečal tudi s predstavniki majhne katoliške skupnosti v državi. V nedeljo ima nato na sporedu medversko srečanje in mašo, na kateri pričakujejo vernike iz bližnjih držav, med njimi Rusije, Kitajske, Južne Koreje, Tajske, Vietnama, Kazahstana, Kirgizije in Azerbajdžana.

Papež Frančišek na obisku v Mongoliji