Z novembrom bodo morali Afganistanci za prestop meje s Pakistanom imeti s seboj potni list ali vizum, in ne več samo osebne izkaznice. Foto: EPA
Z novembrom bodo morali Afganistanci za prestop meje s Pakistanom imeti s seboj potni list ali vizum, in ne več samo osebne izkaznice. Foto: EPA

Pakistanski notranji minister Sarfraz Bugti je ukaz izdal, potem ko se je sešel vrh civilnih in vojaških voditeljev, da bi pretresel stanje v državi po nizu napadov. Ob tem je minister razkril, da so 14 od 24 samomorilskih napadov letos izvedli afganistanski državljani.

V dveh samomorilskih napadih prejšnji teden je bilo ubitih najmanj 57 ljudi, pri čemer je bil eden od samomorilskih napadalcev afganistanski državljan. V sredo sta bila ob meji z Afganistanom ubita dva človeka, tudi dvanajstletni deček, ko so streljali na ljudi, ki so prečkali mejo med državama. Kot je sporočila pakistanska vojska, je streljal afganistanski obmejni stražar.

Zaradi porasta napadov ob meji med Pakistanom in Afganistanom, za katere Islamabad krivi afganistanske operativce, so se letos povečale napetosti med državama. Po navedbah pakistanskih oblasti skrajneži na afganistanskem ozemlju urijo svoje borce za napade v Pakistanu.

Napadi skrajnežev so se v Pakistanu povečali od leta 2022, ko je bilo prekinjeno premirje med vlado in skrajno sunitsko skupino Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP).

Nezakoniti priseljenci morajo Pakistan zapustiti do 1. novembra, sicer jih čaka izgon iz države.

V Pakistanu živi že več generacij Afganistancev. Foto: Reuters
V Pakistanu živi že več generacij Afganistancev. Foto: Reuters

Kabul zahteva razmislek Islamabada

Talibanske oblasti v Afganistanu so ukrep označile za nesprejemljiv in vlado v Islamabadu pozvale k premisleku. "Vedenje Pakistana do afganistanskih beguncev je nesprejemljivo," je sporočil tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid in pojasnil, da afganistanski begunci niso vpleteni v varnostne težave Pakistana.

Pakistan je v zadnjih desetletjih vojn v Afganistanu sprejel na sto tisoče beguncev iz sosednje države, še posebej ko so tam oblast pred dvema letoma znova prevzeli talibani.

Po podatkih ZN-a ima v Pakistanu status begunca 1,3 milijona Afganistancev, medtem ko jih ima 880.000 dovoljenje za bivanje. Poleg njih je po besedah Bugtija še 1,7 milijona Afganistancev, ki so v državi nezakonito, kar bi lahko po poročanju BBC-ja pomenilo, da so še v procesu pridobivanja statusa begunca. In ti ljudje bodo morali zapustiti državo – prostovoljno ali prisilno.