Afganistanski begunci v Pakistanu. Foto: Reuters
Afganistanski begunci v Pakistanu. Foto: Reuters

Gre za tisoče beguncev, ki čakajo, da iz Pakistana odidejo v zahodne države v okviru program za preselitev. Večinoma gre za ljudi, ki so v Afganistanu delali za zahodne vladne in nevladne organizacije in so upravičeni do namestitve na Zahodu iz humanitarnih razlogov, poroča Guardian.

ZDA nameravajo sprejeti 25.000 Afganistancev, Združeno kraljestvo pa 20.000.

Pet zahodnih diplomatov v Pakistanu je dejalo, da česa takšnega, kot je plačilo za izhod iz države, še niso videli in da so šokirani.

Eden od diplomatov je dejal, da so jim predstavniki Pakistana dejali, da je bila sprva odločitev, da bo zahtevani znesek znašal 10.000 dolarjev na osebo, a da so ga nato znižali na 830 dolarjev.

Dejal je, da je stvar "zelo čudna" in "zelo frustrirajoča". "Če želi Pakistan olajšati proces preselitve beguncev na Zahod, ne bi smel tega dodatno komplicirati s tako absurdnimi pogoji," je dejal. "Kaj je razlog za to dovoljenje za izhod? Zaslužiti veliko denarja?" je vprašal.

Pakistanske oblasti zahtevajo, da afganistanski begunci znesek plačajo s kreditno kartico, ki je mnogi nimajo.

Predstavnik pakistanskega zunanjega ministrstva Mumtaz Zahra Baloh je dejal, da odločitve ne nameravajo spreminjati. "Ti posamezniki so bili tukaj zadnji dve leti in niso begunci, ampak priseljenci, ki so jim potekli vizumi in nimajo dokumentov," je dejal. Od držav, kamor bodo odšli, Pakistan pričakuje, da bodo pospešile izdajo vizumov za te ljudi, da bodo lahko čim prej odšli, je dejal.

Pakistan izganja 1,7 milijona beguncev

Pakistan kljub kritikam organizacij za človekove pravice nadaljuje z izgonom skupno okoli 1,7 milijona afganistanskih beguncev brez veljavnih dokumentov. Doslej jih je državo zapustilo že več kot 350.000, so sporočile pakistanske oblasti, ki naj bi si preostale afganistanske begunce prizadevale deportirati do januarja. Po njihovem izgonu pa naj bi pripravila časovni okvir za izgon preostalih beguncev iz države.

"Vsi begunci bodo morali zapustiti Pakistan, ker se je državljanska vojna v Afganistanu končala," je danes povedal minister za informiranje Belučistana Jan Achakzai.

Pakistanska vlada je afganistanskim beguncem brez urejenega statusa bivanja dala rok do 1. novembra, da prostovoljno zapustijo državo, sicer jim grozi aretacija in deportacija.

Po oktobrskih podatkih pakistanskih oblasti v tej državi živi okoli 4,4 milijona afganistanskih beguncev, od tega 1,7 milijona brez veljavnih dokumentov. Notranji minister Sarfraz Bugti je kot razlog za deportacije navedel vse slabše varnostne razmere.