Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Afi Farmo so obtoževali proizvodnje sirupov proti kašlju s prevelikimi količinami strupenih sestavin, poroča BBC.

Odvetnik podjetja je zanikal malomarnost, Afi Farma pa razmišlja o pritožbi.

Tožilstvo je sicer predlagalo do devetletno zaporno kazen za direktorja Ariefa Prasetjo Harahapa in po sedem let zapora za vsakega od treh drugih obtoženih.

Javni tožilec je dejal, da je podjetje med oktobrom 2021 in februarjem 2022 prejelo dve pošiljki sestavine propilen glikol, ki se uporablja za proizvodnjo sirupa proti kašlju.

Ti pošiljki sta vsebovali od 96- do 99-odstotni etilen glikol, je dejal tožilec. Medtem ko propilen glikol ni strupen in se veliko uporablja v proizvodnji zdravil, kozmetike in hrane, pa je etilen glikol strupen in se uporablja v barvah, pisalih in zavorni tekočini.

Tožilstvo je trdilo, da podjetje ni testiralo sestavin, ki so jih uporabili v proizvodnji sirupov proti kašlju. Namesto tega se je zanašalo na certifikat o kakovosti in varnosti, ki ga je zagotovil dobavitelj.

Odvetnik Afi Farme Samsul Hidayat je dejal, da indonezijski nadzorni organ na področju zdravil od proizvajalcev zdravil ni zahteval strogega testiranja sestavin.

Sodnik je razsodil, da so štirje obtoženi krivi namerne proizvodnje farmacevtskih proizvodov, ki niso dosegali varnostnih standardov.

Od leta 2022 je več kot 200 indonezijskih otrok, večinoma mlajših od pet let, umrlo zaradi poškodb ledvic, povezanih s kontaminiranim sirupom proti kašlju. Še okoli 100 smrti so potrdili v Gambiji in Uzbekistanu.

Svetovna zdravstvena organizacija je izdala opozorila za šest sirupov proti kašlju, izdelanih v Indiji in Indoneziji.