Smog nad New Delhijem. Foto: Reuters
Smog nad New Delhijem. Foto: Reuters

Pozimi se nad New Delhijem zaradi mrzlega zraka naberejo prah z gradbišč, izpusti vozil in dim zaradi tradicionalnega požiganja polj na sosednjih območjih. To povzroči porast števila dihalnih bolezni v mestu z 20 milijoni prebivalcev.

Prebivalci se pritožujejo zaradi draženja oči in srbečega grla. Indeks kakovosti zraka je ponekod v mestu dosegel vrednost 480, medtem ko je kakovost zraka dobra, če je ta vrednost med 0 in 50.

New Delhi je danes na vrhu seznama najbolj onesnaženih mest, ki ga sestavlja švicarska organizacija IQAir. Ta je kakovost zraka v New Delhiju uvrstila v "nevarno" kategorijo.

Oblasti so za petek in soboto odredile zaprtje osnovnih šol, začasno je ustavljena tudi večina gradbenih del na območju. Dobavitelji filtrov za čistilce zraka so sporočili, da je prišlo do pomanjkanja zaradi vse večjega povpraševanja.

Letos je pozornost na vse slabšo kakovost zraka v Indiji vrglo senco nad svetovno prvenstvo v kriketu. Z večjo onesnaženostjo zraka se spopadajo tudi v finančnem centru Mumbaj.