Fotografiranje poročnega para (fotografija je arhivska). Foto: Reuters
Fotografiranje poročnega para (fotografija je arhivska). Foto: Reuters

Po podatkih, ki jih je objavilo ministrstvo za civilne zadeve, se je lani poročilo 7,68 milijona parov. To je 845.000 parov več kot leta 2022, vendar še vedno daleč pod najvišjim številom 13,47 milijona parov, ki je bilo bilo doseženo leta 2013.

Kitajski premier Li Čjang je marca dejal, da si bo vlada prizadevala za "družbo, prijazno rojstvom in spodbujala dolgoročen, uravnotežen razvoj prebivalstva" ter zmanjšala stroške poroda, starševstva in izobraževanja.

Več rojstev bi lahko letos bilo tudi zato, ker so Kitajci februarja vstopili v leto zmaja, saj naj bi to znamenje veljalo za zelo ugodno. Po drugi strani pa veliko mladih Kitajcev ne želi družine zaradi slabo plačanih služb, rekordno visoke brezposelnosti med mladimi in nizkega zaupanja potrošnikov, saj se rast v drugem največjem gospodarstvu na svetu upočasnjuje.

Kitajsko prebivalstvo se je leta 2023 tako zmanjšalo že drugo leto zapored, saj se rodnost zmanjšuje, družba pa se zato stara. Razmere je še poslabšala pandemija covida-19. Približno 300 milijonov Kitajcev naj bi se v prihodnjem desetletju upokojilo.