Vodje kraljevih družin. Foto: Reuters
Vodje kraljevih družin. Foto: Reuters

Sultan Ibrahim Sultan Iskandar bo prisegel 31. januarja, ko se bo iztekla petletna vladavina zdajšnjega kralja, več mesecev pozneje pa ga bodo še slovesno okronali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vloga kralja je v tej državi v jugovzhodni Aziji predvsem protokolarna, je pa kralj v tej večinsko muslimanski državi zelo spoštovan kot simbolni vodja islama v državi. Ob javnih kritikah kralja je zagrožena zaporna kazen. Kralj nadzoruje tudi pomembna politična imenovanja, kot je predsednik vlade, je pa tudi častni poveljnik malezijskih oboroženih sil in lahko pomilosti zapornike.

Malezija je ustavna monarhija z edinstveno politično ureditvijo, v skladu s katero kralja vsakih pet let med seboj izvolijo vladarji devetih kraljevih družin v devetih zveznih državah, ki imajo dedne vladarje. Ta sistem velja od neodvisnosti Malezije od britanskega imperija leta 1957.

Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, ki je star 64 let, prihaja iz bogate in vplivne kraljeve družine v zvezni državi Johor. Ta ima zasebno vojsko in tesne odnose s premierjem Anvarjem Ibrahimom. Pogosto komentira malezijsko politiko. Je častnik vojske, mornarice in letalstva, ki je študiral tudi v ZDA. Njegov oče Iskandar je bil malezijski kralj med letoma 1984 in 1989.