Priklon Li Čjanga v Ljudskem kongresu po predstavitvi poročila. Foto: Reuters
Priklon Li Čjanga v Ljudskem kongresu po predstavitvi poročila. Foto: Reuters

Premier je predstavil poročilo na letnem zasedanju Ljudskega kongresa. Med drugim je napovedal tudi ukrepe za zmanjšanje tveganj, ki jih krepijo bankroti nepremičninskih podjetij in zadolženih mest, ter povečanje vojaške porabe, poostril je tudi retoriko glede Tajvana.

Cilj gospodarske rasti je podoben kot lani, a naj bi ga bilo težje doseči, saj po poročanju Reutersa okrevanje po covidu že izgublja zagon. Peking naj bi z napovedjo signaliziral, da je rast pomembnejša od reform, čeprav je Li obljubil nove, drzne politike, pravijo analitiki.

Nekateri ekonomisti primerjajo Kitajsko z Japonsko in njenimi izgubljenimi desetletji od devetdesetih let dalje, poroča Reuters, in pozivajo k reformam v prid trgu ter ukrepom za povečanje dohodkov potrošnikov.

"Moramo vztrajati s preobrazbo modela rasti in opraviti strukture prilagoditve, izboljšati kakovost in učinkovitost," je dejal Li.

Li ni predstavil časovnega roka ali podrobnosti glede strukturnih sprememb, ki naj bi jih na Kitajskem uvedli, poudaril pa je stabilnost kot "osnovo za vse, kar delamo".

Doseganje cilja "ne bo lahko"

Priznal je, da doseganje zastavljenega cilja "ne bo lahko", pri tem pa bosta potrebna "proaktivna" davčna in "preudarna" monetarna politika. Potrebni bodo tudi povečanje zaposlenosti in prihodkov ter preprečevanje in zmanjšanje tveganj, je dejal premier.

Mednarodni denarni sklad (IMF) za Kitajsko napoveduje 4,6-odstotno gospodarsko rast v letu 2024, rast pa naj bi se do leta 2028 zmanjšala do 3,5 odstotka.

Kitajska načrtuje triodstotni proračunski primanjkljaj ter izdajo ultradolgoročnih obveznic v vrednosti enega bilijona juanov (139 milijard dolarjev), ki niso vključene v proračun.

Inflacija naj bi bila triodstotna, letos pa naj bi ustvarili tudi 12 milijonov delovnih mest v mestih, s čimer bi stopnja brezposelnosti ostala okoli 5,5-odstotna.

Več za vojsko, brez omembe mirne združitve s Tajvanom

Načrti glede proračuna vključujejo 7,2-odstotno povečanje vojaške porabe, podobno kot lani.

Odkar je Ši Džinping pred več kot desetletjem prevzel vodenje države, se je kitajski vojaški proračun podvojil. Letos že 30. zapored povečujejo vojaško porabo, kažejo podatki Mednarodnega inštituta za strateške raziskave.

Li v novem poročilu ni uporabil izraza "mirne ponovne združitve" s Tajvanom.

Demografska in nepremičninska kriza

Kitajska se spopada z demografsko krizo, zaradi katere je premier obljubil izboljšanje politik v podporo rojstvom in povišanje pomoči in najnižjih pokojnin za vse več starejših prebivalcev.

Peking želi rešiti tudi problem nakopičenih nedokončanih nepremičninskih projektov. Med drugim napoveduje več socialnih stanovanj in financiranje "upravičenih" nepremičninskih projektov.

Kitajska naj bi ukinila vse omejitve za tuja vlaganja na področju proizvodnje in oblikovala razvojne načrte za kvantno računalništvo in umetno inteligenco. Država si prizadeva doseči tehnološko samozadostnost.

Kitajski premier Li je za letos napovedal 4,6-odstotno gospodarsko rast