Ši je na čelu kitajske komunistične partije od leta 2012. Foto: Reuters
Ši je na čelu kitajske komunistične partije od leta 2012. Foto: Reuters

Kot piše v Šijevih navodilih uradnikom, ki so se udeležili dvodnevnega srečanja o kibernetski varnosti v Pekingu, mora Kitajska vztrajati pri upravljanju, delovanju in zagotavljanju dostopa do interneta v skladu z zakonodajo. "Moramo se držati partijskega upravljanja interneta in slediti načelu, da internet deluje za ljudi," je dejal kitajski predsednik.

Ši je v zadnjem desetletju na čelu azijske velesile postavil koncept varnosti, ki zajema vse od politike in gospodarstva do okolja in kibernetskega prostora za svojo prednostno nalogo. S tem namenom so v zadnjih letih sprejeli niz zakonov na področju varnosti.

Tako so na Kitajskem že leta 2015 sprejeli zakon o nacionalni varnosti s širšim področjem uporabe, ki vključuje njen kibernetski prostor. Leto pozneje je bil sprejet zakon, ki je vseboval zahteve glede varnostnih pregledov in shranjevanja podatkov na strežnikih na Kitajskem.

Sorodna novica "Ši Džinpingu uspelo poenotiti s korupcijo in frakcijskimi boji prežeto kitajsko partijo"

Leta 2021 je Kitajska uvedla predpise o tako imenovani kritični informacijski infrastrukturi, medtem ko so letos zakonodajalci posodobili protivohunsko zakonodajo, da bi prepovedali prenos informacij, povezanih z nacionalno varnostjo, ob tem pa so tudi razširili definicijo vohunjenja.

Kot poroča Reuters, je krmarjenje po obsežnem kitajskem omrežju pravil in zakonov o spletnih podatkih in informacijah tvegano za podjetja, kar je med drugim občutilo ameriško svetovalno podjetje Bain & Co, pri katerem je aprila policija obiskala njegovo pisarno v Šanghaju in zaslišala nekaj zaposlenih. Financial Times, ki se sklicuje na ljudi, ki so bili obveščeni o presenetljivem obisku, poroča, da je policija odnesla tudi računalnike in telefone.

Regulatorji so lani naročili največjemu kitajskemu ponudniku finančnih podatkov Wind Information Co, naj uporabnikom v tujini neha zagotavljati določene podatke. Leta 2021 pa so oblasti sprožile preiskavo kibernetske varnosti velikana Didi Global, ki ponuja storitve prevozov, le dva dni po tem, ko so njegove delnice začele kotirati na ameriški borzi.