Foto: EPA
Foto: EPA

Zadnji razpoložljivi podatki, objavljeni prejšnji mesec, kažejo, da je bila v juniju stopnja brezposelnosti med mladimi rekordno visoka, in sicer 21,3-odstotna.

Tiskovni predstavnik Nacionalnega statističnega urada Fu Lighui je dejal, da so objavo podatkov prekinili, da bodo oblasti poiskale način za "optimizacijo" njihovega zbiranja.

Kot primer je navedel študente. Njihovo število se v zadnjih letih povečuje, je dejal. "Glavna naloga trenutnih študentov je študij. Družba ima različne poglede na to, ali naj bodo študenti, ki iščejo delo pred dokončanjem študija, vključeni v statistiko o delovni sili," je dejal.

Fu je izpostavil tudi vprašanje razpona starosti, ki jo vključuje statistika. Ta je trenutno določena pri 16–24 let.

Reuters piše, da je odločitev o ukinitvi objave teh podatkov še ena poteza kitajskih oblasti za omejitev dostopa do ključnih podatkov, kar vznemirja tuje vlagatelje.

Ting Lu, ekonomist za področje Kitajske v podjetju za finančne storitve Nomura, je dejal, da bi lahko manjši dostop do makropodatkov dodatno oslabil zaupanje vlagateljev v Kitajsko. Po njegovih besedah naj bi se v juliju brezposelnost med mladimi na Kitajskem še povečala.